6.9.2008

Wall-E kujertaa robottiäänellä, mutta ihmiset ei tajuu

Kuva: "188/365" - ladybugbkt Flickr.comissa tällä lisenssillä


Olisi kai pitänyt arvata, että kuuden tienoilla alkava elokuvanäytös on voimakkaasti lapsiyleisöpainotteinen, vaikka paikalle oli saapunut myös hieman suurikokoisempia ihmisiä ilman jälkikasvua. Onneksi lapsikatraat osasivat edes jotenkuten käyttäytyä, joskin takanamme istunut pieni tyttö olisi halunnut lähteä pois kolmasosan elokuvasta nähtyään. Miksi niin pieniä lapsia edes tuomaan katsomaan tekstitettyä versiota, kun dubattukin on olemassa, olkoonkin, että jokaisessa elokuvassa ja piirrossarjassa on aina samat ääninäyttelijät samoine äänenpainoineen ja tempoineen?

Wall-E ei ollut pettymys, toisin kuin aikaisemmin pystyyn haukkumani Sinkkuelämää. Elokuva ei ihan niin selvää opetusta antanut, kuin olisi voinut arvosteluista ja jenkkioikeiston herneilystä päätellen kuvitella, ja vähän jäi jopa epäselväksi se mikä koko tarinan idea oikeastaan oli. Loppuratkaisukaan ei tarjonnut varsinaisesti mitään suuria oivalluksia ihmiskunnan paremman tulevaisuuden osalta, ellei sitten halua ymmärtää muutaman mutkan kautta vastauksen olevan teknologisen kehittymisen rajoittaminen ja suoranainen paluu kehityksessä taaksepäin, mitä taas en itse niele hetkeäkään. Lopussa vaikutti siltä, että ihmiset eivät olleet oppineet mitään muuta kuin sen, että Maa on aika hieno paikka - edes kliseistä "Hitsi, meidän pitää varoa, ettemme toista esi-isiemme virheitä!" -paatosta ei valkokankaalta kuultu. Huolimatta elokuvan saamsta ekologiastatuksesta Wall-E-elokuvan ympärillä pyörii suorastaan irvokkaasti suuri oheistuotebisnes, mikä on kaikkea muuta kuin maailman tuhoamista roskaamalla ehkäisevää.


Kuva: "WALL-E Display" - sanctumsolitude Flickr.comissa tällä lisenssillä
Jos ottaisin Wall-E-tatskan, ottaisin sen tästä kuvasta.


Tätä omituisuutta lukuunottamatta elokuva oli oikein nautittava katselukokemus. Wall-E oli juuri niin hellyttävä ja hullunkurinen kuin trailerit olivat antaneet odottaa, leffasta löytyi kiherryttäviä vitsejä ja palan kurkkuun tuovia hetkiä. Hauskoja olivat myös viittaukset Avaruusseikkailu 2001:een. Visuaalisesti elokuva oli myös näyttävä, kyllä siellä Pixarilla osataan tehdä animaatiota.

Silti Wall-E ei nouse animaatiosuosikikseni, vaan ykkössijaa pitää edelleen saman puljun tekemä Finding Nemo, joka muuten haastaa virallisella leffalistallani myös näytellyt elokuvat. Kalaseikkailun vahvuus on sen ehdottoman koskettava ja tarkasti mietitty juoni ja sanoma - vaikka Wall-E:n kohdalla pala nousi kurkkuun useampaankin kertaan, Finding Nemon ainoa nyyhkykohtaus on niin voimakas, että itkua on aidosti vaikea pidätellä.

Voisin kuitenkin edelleen ottaa Wall-E tatuoinnin, koska hahmo itsessään on yksi sympaattisimmista, joita olen koskaan nähnyt. Lisäksi Wall-E:hen kiteytyy paljon asioita, joihin voin samastua: uteliaisuus maailmaa kohtaan, kaihoisa katse kohti tähtitaivasta ja universumia, halu uskoa kohtaamistaan olennoista mieluummmin hyvää kuin pahaa sekä taipumus välillä hankkiutua ongelmiin. Lisäksi Wall-E-tatska kuvastaisi mitä parhaiten scifistelyrakkauttani sekä robotti-, teknologia- ja tekoälykiinnostustani. Mihin muuhun symboliin kiteytyisi kaikki tämä yhtä tehokkaasti? Lisäksi Wall-E:n käynnistysäänenä on Powerbookistanikin tuttu, melodinen suhahdus.

Kuva: "Wall-E poster in Cyrillic" - david.orban Flickr.comissa tällä lisenssillä


6 kommenttia :

fanisi porista kirjoitti...

Paljon kirjoitit äidinkielestä ylioppilaskirjoituksissa? Varmasti aivan sairaan hyvin :--) <3

Idhren kirjoitti...

Ämmään se valitettavasti jäi ;o Kouluaineet kyllä hipoi aina kattoja, mutta tais opettajat sit vaan tykätä meillä mun persoonasta ;D

Peippo kirjoitti...

Awww, tahtoo nähdä Wall-E:n! ^^ Tosin ei suomeksi dubattuna vaan alkuperäiskielellä, mitä varten tarvitsisi lähteä Turkuun. Ehkä siis odotan että se tulee DVD:lle ja sitten ostan/vuokraan.

Idhren kirjoitti...

Peippo, alkuperäiskielellä kantsii juu, vaikka Wall-E:ssa ehkä onkin tavanomaista vähemmän varsinaisesti puhua matskua :)

Anonyymi kirjoitti...

Hihii, miepäs osaan lukea noita kuvan kyrillisiä kirjaimia! ;P Mäkin haluun nähä Wall-E:n! Ja Batmanin! Ehkä sit ku on rahhaa... Muuten, huhun mukaan Michael Jackson kävi kattomassa Wall-E:n lastensa kanssa, söpöä ^^ ;D
-mk

Idhren kirjoitti...

MK, mä jotenkin ajattelinkin sua kun valkkasin tota kuvaa ;D Kertooko huhu mitä MJ:n lapset tykkäs Wall-E:sta? ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...