24.9.2008

Pelkoa Pohjanmaalta

Eilisen tapahtumat Kauhajoella pysäyttivät, taas. Jokohan kahden kouluampumistragedian jälkeen alkaa löytyä päättäjiltä rahaa nuorten mielenterveystyöhön - halua tiukentaa aselakeja ilmeisesti ainakin on. Tulevat kuntavaalit ovatkin hyvä hetki vaikuttaa asioihin ja äänestää sellaisia ihmisiä, jotka ovat valmiita viemään muutosta eteenpäin.

Keskustelufoorumit tulvivat jälleen mitä erilaisimmista ehdotuksista väkivaltaisuuksien syiksi, syytteiden kohteeksi pääsevät tuttuun (ja aiheettomaan) tapaansa paitsi Internet, elokuvat, pelit ja hevimusiikki, myös pätkätyöt, homoseksuaalien hyväksyntä yhteiskunnalta, Big Brother ja käytösnumeroiden poistaminen koulutodistuksista (mistä erityisesti olisikin ollut apua, ampujahan oli rauhallinen ja sosiaalinen). Selvää on ehdottomasti se, että nuoret voivat pahoin ja tarvitsevat apua.

LISÄYS: Tässä kun lueskelee asiantuntijalausuntoja ja sitä, mikä kouluampujia yhdistää noin yleisesti, niin sieltä nousee sellaisia asioita kuin pettymys itseen, ympärillä oleviin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Kaikkia ei ole kiusattu, mutta ampujat ovat vihanneet ihmisiä. Mikä synnyttää tätä vihaa, mikä aiheuttaa näitä kokonaisvaltaisia pettymyksen tunteita? Miten näitä voidaan ehkäistä, miten voidaan ehkäistä ihmisvihaa? Helppoja vastauksia ei ole, ja ongelmat lienevät syvällä yhteiskunnassamme ja omassa ajattelumaailmassamme. Välitämmekö tarpeeksi muista?

Vaikka koulusurmia on vuoden sisällä ollut kaksi ja maailmalta kantautuu uutisia muista vastaavista tapauksista, ei silti kannata menettää toivoa. Sata vuotta sitten nuoret Suomessa tekivät nykyistä paljon enemmän henkirikoksia, eikä suurin osa nuorisosta ole lainkaan läpeensä mätää. Turvattomuuden tunteelle ei saa antaa sijaa, vaikka se alituiseen tuntuukin kyseenalaisena olevan. Pelko on lopulta ihmisen pahin vihollinen, niin yksilön kuin kansankin kohdalla. Ei välttämättä tiedä, kuka on valmis tuota pelkoa hyödyntämään.


"FEAR" - springhill2008 Flickr.comissa tällä lisenssillä


Surunvalittelut kaikille läheisiä menettäneille ja voimia ihan jokaiselle.


46 kommenttia :

Bereniikke kirjoitti...

Sanot, että internet, pelit ja tv ovat syyttömiä tähän. En oikein ymmärrä kantaasi. Mistä nämä nuoret olisivat saaneet päähänsä alkaa ammuskella koulussa, jos he eivät olisi nähneet samanlaisia tapauksia netistä? Uskon vahvasti, ettei ammuskelu ollut kummassakaan Suomen tapauksessa itse kehitelty idea, vaan napattu maailmalta. Ja muutenkin, eihän ``ennen vanhaan´´, ennen järkyttävän raakoja tv-sarjoja, nettiä ja pelejä ollut mitään tällaista vaikka nuorten mielentereyteen ei käytetty penniäkään verorahoista.

Ja mitä siihen mielenterveystyöhön painottamiseen tulee, kerroppa mitä voitaisiin tehdä paremmin? Miten tällainen tapaus olisi voitu estää psykologisin keinoin? Jos joku on saanut päähänsä ihmisvihaisia ajatuksia, hän tuskin niitä kertoo koulukuraattorille, vaan muhii ajatuksiaan päässään esittäen muulle maailmalle tervettä. Ja miten kukaan voi arvata, kenellä on tällaisia sairaita ajatuksia pääkopassaan?

Olenkin vahvasti sitä mieltä, että nykymaailman vapaamielisyys ja hyväksyvä asenne raakoja tv-ohjelmia ja pelejä (sekä nettiä) kohtaan on osasyy näihin raakuuksiin.
On toki ihmisiä, joihin raaka ulkomaailma ei tee vaikutusta, mutta jotkut kaistapäät saavat aivan varmasti inspiraatiota näistä yllämainituista lähteistä.

Salla kirjoitti...

Musta on kaikista surullisinta, että poliisi olisi voinut estää tämän tapahtumisen, kun tää äijä kerran oli niillä kuulusteluissa. Tai tuskimpa ne sitä olisi voinut mihinkään selliin pistää ilman perusteita, mutta olisivat nyt jonkun psykologin juttusille pistäneet. Vaikka joku varmaan repii pelihousunsa, kun peräänkuulutan kotikasvatusta, niin sanompa silti. Mielestäni se on sellainen asia, johon tulisi entistä enemmän kiinnittää huomiota mielenterveystyön ohella.

Bereniikken kanssa olen samaa mieltä siitä, että rajut pelit saattavat olla osasyynä tällaisen touhun yllyttämiseen. Olen kuitenkin vahvasti myös sitä mieltä, että mielenterveystyöhön ei ole tarpeeksi resursseja tänä päivänä. Mun ex-koulussa ei ollut mitään kuraattoria, psykologia tai muuta vastaavaa, vaikka opiskelijat sellaista toivoivat. Ei ne ihmisvihaiset ajatukset sinne pääkoppaan taikaiskusta tule vaan siinä vaiheessa vikaa on päässä ja joissakin tapauksissa myös kasvatuksessa.

N28 kirjoitti...

Olen ensimmäisen kommentoijan kanssa samaa mieltä siitä että yksi ongelma on internet ja media. Uskoisin että eilisen ampujan yksi suurimmista unelmista oli saada pärstä ympäri maailmaa ja olla ykkösuutinen koko maailmassa. Ilman valtavaa julkisuutta ja sankariksi/ jalustalle nostamista ei kouluampumisia olisi järkeä toteuttaa. Ampujahan teki (kuten Auvinenkin) "mediapaketin" johon oli lisännyt kuvia ja videoita. Kannatan ehdottomasti käytäntöä jossa surmaajan kuvaa ja nimeä ei anneta lainkaaan medialle. Nämä tiedot voitaisiin julkistaa pienellä uutisella pahimman kohun laannuttua. Ongelma tässä on tietysti se että tieto leviää esim. keskustelupalstoilta kuitenkin ympäri maailmaa. Seuraakin kysymys siitä tuleeko netin olla rajaton ja voidaanko sitä enää hallita? Myös erilaiset BB:t yms. kannustavat nuoria hakeutumaan julkisuuteen millä keinolla hyvänsä.

En myöskään usko että mielenterveystyöhön suunnattavat rahat auttaisivat nuoria paljoakaan. Toki apua saisi yhä useampi pienempien ongelmien kanssa taisteleva nuori (mikä olisi ehdottomasti hyvä) mutta näitä pahimmin syrjäytyviä nuoria ei psykologit ja terapeutit välttämättä tavoittaisi.

Kauheinta tässä tapauksessa on se että se tulee varmasti taas toistumaan ja tekijän on oltava hienompi ja parempi kuin edellisten saadakseen mainostilaa.

Idhren kirjoitti...

Bereniikke, sanon näin, koska tutkimukset eivät ole osoittaneet pelien tai muunkaan väkivaltaviihteen väkivaltaistavaa vaikutusta. Ovat varmasti ottaneet joo toisista mallia, mutta on turha väittää, että pelit tai televisio olisivat sekoittaneet tappajan pään. Siitä ei ole kerrassaan mitään todisteita, joten ei ole mitään perusteita esimerkiksi alkaa vaatia sensuuria tai kieltoja.

Ennenvanhaan henkirikoksia tehtiin paljon enemmän, siis ennen televisiota, nettiä, pelejä ja radiota. Teknologiaa on helppo syyttää, mutta valitettavasti sormi osoittaa siinä ihan väärään paikkaan. Enemmin pitäisi vaikka sitten miettiä yhteiskuntamme erittäin suorituskeskeistä luonnetta, josta on äärimmäisen helppo syrjäytyä.

Mielenterveystyö on totta kai ehkäisevää, jo pienestä pitäen tulisi lasten ja nuorten saada tukea ja keinoja pahaanoloonsa. Paljon on puhetta siitä, että kouluissa on liian suuria luokkakokoja, eikä kiusaamiseen puututa riittävän toimekkaasti. Ei minulla valmiita vastauksia ole, tuskin kenelläkään on.

Salla, kotikasvatus olisi tärkeä sekin. Tukea ja turvaa lapsille ja nuorille.

Idhren kirjoitti...

n28, minä voin ainakin omasta puolestani sanoa, etten kannata netin "hallintaa" tai sensuuria, siinä aletaan mennä vaarallisille poluille, jos sille kannalle lähdetään. Lakaisemalla maton alle mahdollisia kimmokkeita ei ratkaista ongelmaa, vaan hoidetaan pelkkää oiretta.

Ja luonnollisesti mielenterveystyön ohella ennaltaehkäisy olisi se avain tässä.

Muutenkin, pelit ja väkivaltaviihde ovat trendikäs asia syyttää ihmisiä asioista. Sille ei vaan mitään tukea tutkimuksista löydy.

Idhren kirjoitti...

Ja hei, sitten kun on pelit ja Internet sensuroitu, mitä seuraavaksi? Kielletään taistelulajien harrastus? Kielletään nyrkkeily ja vastaavat urheilulajit? Auttaako kaahareiden kuriinpistämiseen se, että lakataan näyttämästä formuloita telkkarista?

Idhren kirjoitti...

Ja itse asiassa, juuri tätä tarkoitin puhuessani pelosta. Pelosta ihmiset olisivat valmiita luopumaan oikeuksistaan ja sallimaan pienelle joukolle ihmisiä oikeuksia sensuroida ja rajoittaa toimintakenttää. Katsokaa Jenkkilää, se on hyvä esimerkki siitä, mitä pelko terroristeista saa aikaan. Rajoitetaan väkivaltaisia mielipiteitä, pian rajoitetaan vääriä poliittisia mielipiteitä. Sallitaan lainvalvojille oikeus tutkia ihmisiä pienestäkin epäilystä, pian pieneksi epäilyksi riittää vääränlaisen kommentin kirjoittaminen keskustelufoorumilla. Samalla ihmisten käsitys vapaudesta suppenee ja pian onkin ihan ookoo, että ihmisiä epäillään, tutkitaan ja pidätetään "kansallisen turvallisuuden" varjolla.

Sensuuriajat on jo Suomessa koettu, ei palata hyödyttömästi sinne.

Anonyymi kirjoitti...

Pelko on hyvin konkreettista, kun se osuu omalle kohdalle.

Mutta siitä ei ollut tarkoitus laittaa kommenttia, vaan siitä, että mielestäni rahaa tulee laittaa mielenterveystyöhön, että on resursseja auttaa nuoria, ettei heidän tarvitse lähteä leikkimään pyssyllä purkaaksee pahaaoloaan.

Mutta sen lisäksi pitäisi ihmisten välittää enemmän toisistaan. Jos näkee, että kaverilla alkaa todella vipata päässä ja todellisen rajahämärtyä, niin silloin on YSTÄVÄN tehtävä tunkea nokkansa toisten asioihin ja lähteä hakemaan toiselle apua: poliisi, kuraattori, psykologi, terapeutti, lääkäri jen. Kunhan menee kertomaan jollekin, joka sitten voi auttaa kykynsä mukaan tai hakea lisäapua.

Suomessa on typerä kulttuuri "pidä huolta omista asioistasi". Toivottavasti me joskus oppisimme, että joskus täytyy kielloista huolimattakin tunkea se pitkä nenä toisen asioihin.

Huolehdithan sinä läheisistäsi?

-Galadriel-

Idhren kirjoitti...

n28, ota myös huomioon se, ettei netti ole mikään uniikki väline välittää tietoa tai asioita. Jos ei netti, niin sitten posti. Kyllä ne pressikitit voi lähettää lehdille suoraankin, ja julkisuuteenkin pääsee myös ilman nettiä. Netin puute tuskin myöskään estää väkivaltaan taipuvaisia toteuttamasta itseään. On paitsi vaarallista puhua netin hallitsemisesta ja sensuurista, se on myös aika perusteetonta.

Idhren kirjoitti...

Galadriel, olen samaa mieltä kanssasi. Välittäminen. Milloin sitä on viimeksi kysynyt naapurilta miten tämä voi? Ja entä yhteiskunta, miten suorituskeskeinen yhteiskunta välittää yksilöstä, kun tästä tulee käytännössä arvoton, ellei tämä pysty luomaan uraa, tekemään töitä ja tuomaan rahaa valtiolle? Tarvittaisiin kokonaista ajattelumaailman muutosta ihmisten osalta - välittämistä toisista ihmisistä.

Idhren kirjoitti...

Tässä kun lueskelee asiantuntijalausuntoja ja sitä, mikä kouluampujia yhdistää noin yleisesti, niin sieltä nousee sellaisia asioita kuin pettymys itseen, ympärillä oleviin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Kaikkia ei ole kiusattu, mutta ampujat ovat vihanneet ihmisiä. Mikä synnyttää tätä vihaa, mikä aiheuttaa näitä kokonaisvaltaisia pettymyksen tunteita?

Mitä enemmän asiaa miettii, sen naurettavammalta alkaa kuulostaa väite siitä, että nämä tapahtumat olisivat selitettävissä niin yksinkertaisella asialla kuin väkivaltaviihde tai pelit, saatikka että väkivaltaa voitaisiin ehkäistä kieltämällä nämä asiat.

Jos jotain haluttaisiin kieltää, tehokkainta olisi varmasti käsiaseiden kielto. Sekään ei silti poistaisi pahoinvointia tai syitä väkivaltaiselle käytökselle, se lähinnä tekisi siitä vaikeampaa toteuttaa.

Tärkeintä olisi miettiä mitä yhteiskunnassa voitaisiin tehdä, jottei tällaista vihaa, pettymystä ja pahaa oloa pääsisi syntymään alun alkaenkaan.

leela kirjoitti...

Sensuuri ja rajoitukset ei ratkaise mitään. Ne vaan lakaisee ongelmat maton alle, jolloin niitä on vaikeampi havaita.

Ei edes aseiden totaalikielto ratkaisisi mitään. Se on laastaria, ei parannuskeino. Ei sillä, aseita saa haltuunsa liian helposti (olen tottunut pohjoisesta kotoisin olevana metsästysaseisiin ja on outoa siltä pohjalta ajatella että ampumaharrastuksen voi aloittaa kuka vaan ilman mitään perehtymistä lakiin ja asetuksiin, siis metsästykseen joutuu suorittamaan kokeen).

Mua hämmentää puheet nuorten pahasta olosta. Itse olen elänyt nuoruuteni pahimpien lamavuosien aikaa pahimmassa työttömyyskunnassa. Kurjaa oli, monien molemmat vanhemmat työttöminä, tulevaisuus pelotti, taloudellisesti oli raskasta. Koulussa ja terveydenhuollossa säästettiin ihan kaikessa. Ryhmäkoot oli isoja. Ja silti ihan tervepäisiksi ihmiseksi sitä on tässä kasvanut. Luokkatovereistakin on tullut ihan kunnollisia ihmisiä, toisilla menee paremmin ja toisilla huonommin.

Mun vanhemmat taas on syntyneet sodan jälkeen. Kaikesta oli pula, lapsia oli liikaa, koulussa käytiin kahdessa vuorossa ja siltikin ryhmäkoot oli jotain mitä ei oo sen koomin nähty. Nuorina sit heillä kilpailu työpaikoista oli jotain ihan käsittämätöntä jne.

Jokaisella sukupolvella on vaikeutensa. Mun mielestä tän hetken nuorien ongelma on että (kärjistettynä) että on liian helppoa. Siis kyllä nuoret voi pahoin ihan todistettavasti, mutta mä en ymmärrä mitä niin kauheeta ja vaikeeta niiden elämässä on...siis verrattuna kaikkeen mitä edeltävät sukupolvet on kokeneet.

Omasta kokemuksesta (opettajana yliopistomaailmassa) tiedän että vuosi vuodelta on helpotettu kurssien vaatimustasoa ja vuosi vuodelta opiskelijat on ahdistuneempia kun kurssit on liian vaikeita/työläitä.

Ei internet synnytä näitä ihmisvihaajia. Ainut mitä netti helpottaa on "joukossa tyhmyys tiivistyy" ilmiötä. Sekopäiden on helpompaa löytyy sielunveljiä ja suunnitella siistejä näin tuhoan ihmiskuntaa skenaarioitaan.

Huoh.

Idhren kirjoitti...

Leela, puhut paljon asiaa.

"Siis kyllä nuoret voi pahoin ihan todistettavasti, mutta mä en ymmärrä mitä niin kauheeta ja vaikeeta niiden elämässä on...siis verrattuna kaikkeen mitä edeltävät sukupolvet on kokeneet."

Nykyiset sukupolvet eivät ole kokeneet samaa, mitä edelliset sukupolvet. Vertailua on siltä kantilta vaikea tehdä, kun ei ole kokemusta kuin omasta elämästä. Toisaalta myös yhteiskunta on muuttunut entistä suorituskeskeisemmäksi ja entisenlainen yhteisöllisyys on jossain määrin kadonnut, on entistä helpompaa jäädä yksin ilman kunnollista tukiverkkoa. Kun yläasteikäiselle jo ladotaan, että nyt pitäisi olla tulevaisuudensuunnitelmat selvillä ja tietää mitä elämältä haluaa kaikista lukuisista vaihtoehdoista, niin aika kovia vaaditaan. Vaadittiinko ennen muinoin tuon ikäisiltä noin suurten asioiden päättämistä?

On toki muistettava se, että kaikista vaikeuksia kohdanneista ei tule päästään täysin seonneita hulluja, suurin osa selviää vaikeuksista jollain tavalla, ja ehkä lievemmin arvin kuin toiset. Olemmehan yksilöitä ja perimässäkin on asioita, jotka vaikuttavat meihin. Toiset stressaantuu helpommin kuin toiset, jne.

Kursseista mieleen tulee se, että toisaalta myös koko ajan on paineita nopeaan valmistumiseen ja työelämään siirtymiseen. Koko ajan pitäisi puuksuttaa eteenpäin, tuet hupenevat ja toisaalta välillä pitäisi töissäkin käydä, jos eivät tuet elämiseen riitä. On kamala kiire, ja jos oravanpyörästä putoaa, joutuukin ulkopuolelle suoranaiseksi yhteiskunnan hylkiöksi, loiseksi. Työelämään kun pääsee, taas on kamala kiire eteenpäin. Kun on kasvanut ympäristössä, jossa työnteko on käytännössä ihmisarvon mitta, epäonnistumisen tunne ja syyllisyys voivat olla aika isoja tunteita, jos ei pysty tai jaksa noita odotuksia täyttää. Siinä on hirvittävästi paineita.

En halua toki vähätellä aikaisempien sukupolvien kokemuksia tai niiden rankkuutta, onkin hyvin sanottu, että jokaisella sukupolvella on ongelmansa.

Anonyymi kirjoitti...

Haluan kantaa korteni keskusteluun, vaikka koko aihe saa aikaan suurta ahdistusta ja väsymyksen tunnetta.
Tälläinen asia tuli mieleen, kun lueskelin uutisia ampujien samankaltaisista musiikki- yms. mauista. En usko, että raskas musiikki tai väkivaltaiset pelit automaattisesti tekevät ihmisistä väkivaltaisia, vaan tämän tyyppiset ihmiset vain pitävät niistä. Ei musiikkia tai pelejä voi syyttää jonkun käytöksestä.
Minun mielestäni oli hyvin sanottu, että netti ei tee ihmisestä tappajaa, mutta globaali julkisuus kiihottaa näitä henkilöitä.
Tämä kommentti ei ole selkeä eikä johdonmukainen, en jaksa muotoilla ajatuksiani pidemmälle.
Idhrenillä on hyviä ajatuksia ja niistä heijastuu hyvin (oma tulkinta) nettiä ja pelejä käyttävän, tavallisen ihmisen mielipiteet.
Nykynuoret joutuvat elämään paljon raadollisemmassa, kylmemmässä ja kilpailuttavammassa yhteiskunnassa kuin mitkään edelliset sukupolvet. En yhtään ihmettele, että jostain syystä syrjäytynyt henkilö, joka joutuu elämään ja selviytymään yksin alkaa oirehtia(en kuitenkaan missään tapauksessa ymmärrä näitä järjettömiä väkivallan purkauksia).

Syytökset lentelevät tällä hetkellä suuntaan ja toiseen suurimmaksi osaksi varmasti sen takia, ettei kukaan pysty käsittämään tätä toimintaa. Yksinkertaisia ja helppoja ratkaisuja ja vastauksia ei ole ja se saa ihmiset ahdistumaan. Vaikka esim. yksityishenkilöiden aseen kantokielto ei poistaisi ongelmaa, se estäisi osakseen tätä tapahtumasta uudelleen. Tietenkin muitakin asioita pitäisi muuttaa ja parantaa, mutta jotain on tehtävä ja pian.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, kiitos ajatustesi ilmaisusta, vaikka se raskasta onkin. On varmasti totta, että helppoja ratkaisuja etsitään, koska pelätään ja halutaan toimia tällaisten tapausten estämiseksi, halutaan myös jotenkin saada varmuutta siihen, ettei tällaista tapahtuisi, jos vain tehtäisiin tämä tai tämä. On vaikea käsittää, miksi joku tekee näin.

Emme kuitenkaan saa antaa pelolle valtaa ja tehdä sen alla hätiköityjä johtopäätöksiä. Jotain pitää tehdä, mutta mitä? Sitä varmasti moni miettii juuri nyt.

Rosa kirjoitti...

Tässä maailmassa alkaa olla jo niin paljon pahaa, että huh huh.

Alle vuodessa kaksi ammuskelu tapausta, molemmissa liikaa uhreja. Suomi on pieni maa, joten totta m**assa sormi osoittaa aina jokaisen ihmisen mielipiteen suuntaan. Mikä sitten on oikea suunta, siitä on niin paljon erinäkemyksiä.
Oli ne sitten pelit, tv, avoinmielisyys tai ongelmien maton alle lakaisu ei niillä ratkaista mitään.
Jos ohjelmissa sensuroidaan kaikki vitut ja saatanat, sillä ei estetä nuorten kiroilua. Jos netistä otetaan kaikki aseet yms. pois, ei sillä saada tarkkuusampumista harrastavia ihmisiä pois. Joista sitten saattaa tulla näitä ampujia (en yleistä tarkkuusampujia, pelkkä esimerkki!) Jos mediasta otetaan mikä tahansa "pahaksi" luokiteltu asia pois mahdollisimman hyvin, aseita saa aina ulkomailta.

Netti on niin laaja maailma, että sieltä ei saada kaikkea sitä pahaa pois, joka "innostaa" lapsia ampumaan kouluissa. Poliisi ei kuitenkaan rupea poistamaan niitä tuhansia, ellei miljoonia asevideoita yms. nettisivuja. Ei heillä ole edes resursseja siihen.

Maailmassa paha alkaa saada vallan. Paha antaa merkkejä itsestään näiden surutapahtumien merkeissä, sodissa, ihmisten kulutushysteriassa, joka kostautuu uutena pörssiromahduksena. Tätä listaa voisi jatkaa kuinka pitkälle vain, mutta uskon että joku jo hiffasi, mitä tarkoitin.

Eli tiivistettynä : Vaikka mistä tahansa medianmuodosta otettaisiin "paha" pois sillä ei kuitenkaan saataisi pahaa pois. Lapset kiroilee, vaikka ohjelmista ne sensuroitaisiinkin.

n28 kirjoitti...

Ihan nopea kommentti vielä..Eli tuohon kommenttiini mielenterveystyön tukemisesta haluaisin vielä lisätä että suomalaisesti tyypillisellä tavalla ongelma halutaan myös siirtää "jonkun muun" hoidettavaksi. Eikö tässäkin asiassa tulisi rahaa suunnata ennemmin (jos tuota termiä saa käyttää) siihen ennaltaehkäisevään työhön kuten suurien luokkakokojen pienentämiseen jne.

N28 kirjoitti...

Niin ja vielä unohtui..Olisiko tosiaan niin paha että nettiä sensuroitaisiin? Evätäänhän meiltä tälläkin hetkellä paljon tietoa ja toisaalta pakkosyötetään sen kautta mitä halutaan. Sensuroinnin toki tuli si olla maailmanlaajuista. Onko esimerkiksi väkivaltaisten keskustelupalstojen tai pornon oltava kaikkien saatavilla?

Idhren kirjoitti...

n28, kyllä, se olisi todellakin paha asia. Hei, jos haluat luopua oikeuksistasi turvallisen yhteiskunnan nimissä, tervemenoa lintukotoihin Usaan tai Kiinaan. Jälkimmäisessä Internet-sensuuri on jo käynnissä ja ensin mainittukin tekee kaikkensa turvallisuuden takaamiseksi kansan oikeuksien kustannuksella. Kerro sit miten tehokkaasti tämä ehkäisee siellä väkivaltaisuuksia.

Toisekseen, väkivaltakeskusteluista tai pornosta ei ole käsittääkseni osoitettu olevan mitään haittaa. Jos haittaa ei ole, ei ole mitään perusteita kieltää asioita. Se, ettei itse niille lämpiä, on aika hutera syy kieltää muilta jotain.

Emmanuelle kirjoitti...

Tähän on tullutkin pitkiä kommentteja...

Itse tajusin vasta nytten että Kauhajoki onkin tässä suht lähellä eikä etelässä.

Ehkä kaikkein eniten tälläisissä tapausten puinnissa ärsyttää se että pelejä syytetään. Ei minullakaan tulisi mieleenkään mennä kouluun ammuskelemaan saati ketään edes satuttamaan, vaikka olen pelannut väkivaltapelejä 13-vuotiaasta asti. Syyn täytyy olla jossain syvemmällä.

Mai kirjoitti...

Idhren olet mielestäni oikeassa siinä, että sensuuri ei ole oikea tie lähteä kulkemaan tässä tapauksessa. Pelit, netti tai musiikki eivät mielestäni saa ihmisiä toimimaan näin, vaan kyllä se paha olo on lähtenyt jostain ihan muualta.

Vertailut aikaisempien sukupolvien elämään ovat ihan turhia, sillä olosuhteet ovat aivan erilaiset. Se nyt vaan on niin, että nuorilla on tänäpäivänä selvästi paha olla. Nuoret saavat mielestäni hyvän koulutuksen, mutta koulujen ryhmät ovat niin isoja, että sinne helposti syrjäänvetäytyjät hukkuvat. Myös rajojen vetäminen ja kurinpito on aivan erilaista kuin ennen. Vanhemmat eivät uskalla asettaa rajoja lapsilleen eikä pidetä samanlaista kuria kuin ennen.

Media on mielestäni jälleen toiminut väärin, kun joka tuutista näytetään näitä videoita. Tätähän tappaja juuri halusi. Josko tästä nyt jo opittaisi jotain.

Idhren kirjoitti...

Emmanuelle, ja jos välillä meinaa usko ihmisiin mennä jo näiden tapausten itsensä takia, niin se usko hupenee sitä kovempaa, mitä kovaäänisemmin ihmiset uskovat sensuurin ratkaisevan ongelmia ja lopettavan väkivaltaisuuksia. Tsiisus, ihmiset ovat lahdanneet toisiaan nykyistä ahkerammin jo kauan ennen ensimmäistäkään väkivaltaviihteen poikasta!

Ongelmat eivät todellakaan ole niin pienissä asioissa kuin se mitä tulee telkkrista, kyllä se vaatii jotain enemmän, että normaalista ihmisestä tulee tappaja. Useimmat toimintaleffojen ystävät ja useimmat räiskintäpelien pelaajat eivät kuitenkaan tapa ihmisiä tai menetä todellisuudentajuaan.

Kaikki ampujat ovat muuten myös käyneet koulua. Kielletään koulut! Kaikki ampujat ovat myös jossain vaiheessa elämäänsä lukeneet jotain. Kielletään kirjat! Kaikki ampujat ovat myös katsoneet televisiosta uutisia. Kielletään uutiset! Logiikka on yhtä pettämätön kuin pelien, netin ja elokuvien noitavainoissa!

Idhren kirjoitti...

Mai, olen samaa mieltä kanssasi siitä, että media olisi voinut miettiä tarkemmin toimintatapojaan tämän tapauksen kohdalla. Suuret kuvat, joissa tappaja esiintyy mahtipontisesti, ja vielä etusivulla, varmasti luovat sitä kuvaa, että tällä tavalla päästään kaiken kansan tietoon ja näin ollaan kuin suuret sankarit ikään. Missään nimessähän uutisoimattakaan ei voi jättää, mutta tapoja ja muotoja olisi aiheellista median pohtia.

Keskustelua näyttää muuten tästäkin heränneen runsaasti, varmasti osaltaan Jokelan uutisoinnin jälkipolemiikki on tuoreena mielessä monella.

Anonyymi kirjoitti...

"Musta on kaikista surullisinta, että poliisi olisi voinut estää tämän tapahtumisen, kun tää äijä kerran oli niillä kuulusteluissa. Tai tuskimpa ne sitä olisi voinut mihinkään selliin pistää ilman perusteita, mutta olisivat nyt jonkun psykologin juttusille pistäneet." (-Salla)

Minusta on ihan hirveää kun ihmiset pistää tätä syytä tuon poliisin niskoille. "jos se poliisi olisi tehnyt niin ja niin niin ei olisi käynyt näin ja näin". Näillä ampujillahan saattaa olla (tai on) jonkinlainen persoonallisuushäiriö, ja he ovat todella taitavia manipuloimaan ihmisiä. Ei normaalin oloisia ihmisiä yleensä psykologille lähetetä. (Ja vaikka lähetettäisiinkin niin jonot saattaisivat olla jopa useiden kuukausien pituisia. Tai no, ainakin suuremmissa kaupungeissa, Kauhajoesta en tiedä.)Sitä kuulustelun tehnyttä poliisia ei saa syyttää. :( Uskon vahvasti että ampujalla oli joki narsistinen persoonallisuushäiriö, jota kukaan tuskin olisi voinut huomata.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, olen siitä samaa mieltä, että varmasti moni päästään sekaisin oleva voi vaikuttaa hyvinkin normaalilta ja olla antamatta aihetta olla kenenkään huolissaan. Toisaalta voisi ajatella, että jos poliisit ovat tienneet niistä identtisistä videoista Auvisen matskun kanssa, niin siinä olisi ollut jo riittävä syy ottaa ase pois. Toisaalta, entäs jos tekijä olisikin pitänyt koko juttua vain pilana? Olisiko sairas huumorintaju aihe tehdä jotain? Näyttöä pitää olla, se on selvä, eikä näin jälkikäteen ole hyötyä ristiinnaulita poliisia, vaikka itse syyllistä ei oikeuden eteen enää saadakaan. Varmasti vastaisuudessa nämäkin tapaukset tullaan ottamaan vakavemmin.

synopsis kirjoitti...

kannattaa myös muistaa, että kyseisellä poliisilla ei välttämättä ole ollut juridisia oikeuksia ottaa asetta pois. luulisi, että aseen takavarikoimiseenkin tarvii kunnon perusteet, ja jos se tyyppi on kuitenkin onnistunut esittämään suht selväjärkistä, kriteerit eivät ole täyttyneet. valitettavasti suomen laki suojelee rikollisia...

Ranna kirjoitti...

Yhdyn Idhren täysin sinun kantaasi ja olen eri mieltä aika monen tänne kommentoineen kanssa.
Minusta tietynlaisten pelien, elokuvien ja musiikin kuluttaminen on enemmänkin pahan olon seuraus kuin syy. Kaikki splatter-fanit tai FPS:ien pelaajat (joihin itsekin kuulun) eivät ole potentiaalisia murhaveikkoja, mutta on melko todennäköistä että ihmiset joilla on sisäisesti paha olo myös kuluttavat väkivaltaista viihdettä.
Grand Theft Autojen osoittelu sormella tällaisissa tapauksissa on hieman kuin väittäisi kuumetta flunssan aiheuttajaksi.

(Sivuhuomautuksena - otsikko, jossa kerrottiin Matti Vanhasen "tutkivan keinoja internetin valvomiseksi" aiheutti päivän repeämisen. Matista Internetin modeeaattori! :DD.)

Ja ihmiset jotka tässä väittävät mielenterveystyön Suomessa olevan hyvissä kantimissa eivät selkeästi ole itse koskaan käyttäneet vastaavia palveluita tai edes tunteneet ketään, joka olisi niitä tarvinnut.

Ranna kirjoitti...

P.S. Vastustan ihan periaatteessa kommentteja, joissa väitetään "median toimineen väärin".
Ei media ole mikään yhteen nivaskaan läntättävissä oleva möhkäle.

Anonyymi kirjoitti...

tosi surullista tuo,käy sääliksi uhrien omaisia. mutta hei paljonko maksoi se sun ihana tiger of swedenin mekko siel ruotsis? :)

tiiti kirjoitti...

internetin sensuroiminen on minusta ihan täysin käsittämätön ajatus. tämä tulee luultavasti niiltä, joiden mielestä muitakin yksilönvapauksia voidaan rajoittaa muutaman sekopään takia. ihan yhtä tyhjäpäistä on väittää, ettei "ennen" ollut nuorten sekopäistä käyttäytymistä tai että se johtuisi peleistä.

poliisin syyllistäminen on myös aika ihmeellistä. ohjeiden ja prosessien mukaan toiminut poliisi ei saa ihan vaan "no-kun-se-näytti-vähän-siltä" -fiiliksen perusteella rajoittaa ihmisen oikeuksia. lainmukaan siis hänellä todennäköisesti ei edes ollut ilman virkavirhettä mahdollisuutta estää tapahtunutta.

mielestäni ainoastaan lähipiirin tekemä "ennaltaehkäisevä työ", olisi voinut tapauksen estää (ja sekin siis vain mahdollisesti). toisesta ihmisestä välittäminen ja huolehtiminen ei ikinä tule toimimaan minkään verorahoilla maksetun instanssin toimesta. rikkinäinen ihminen voi aina niin halutessaan aiheuttaa suurta tuhoa.

Idhren kirjoitti...

Ranna, juu ei ole mullakaan mitään tappajaviettiä herännyt, vaikka räiskintäpelejä on teinistä asti pelattu, eikä tuo poikkiskaan väkivaltaiselta vaikuta, vaikka on lapsesta asti videopelejä tahkonnut. Esimerkkilistaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Uskon myös, ettei se ole niin, että pelit väkivaltaistavat, vaan että tiettyjä taipumuksia omaavat hakeutuvat pelaamaan sinne "normaalien" ihmisten ohella. Hauki on kala, mutta eivät kaikki kalat ole haukia, eikä se vesi, jossa uidaan, tee hauesta haukea.

Ja tosiaan, media ei tosiaan ole mikään yksi möhkäle, se on erittäin fiksu huomio tehdä. Olen kuullut esimerkiksi Turun sanomien hoitaneen uutisoinnin asiasta fiksummin kuin vaikka öö... Hesarin, iltapäivälehdistä puhumattakaan. Vaikea asiahan tämäkin on joka tapauksessa.

Anonyymi, mekko löytyi Åhlensilta alennushyllystä 70-80 euron hintaan, tarkemmin jos muistaisin niin kertoisin ;o

Idhren kirjoitti...

Tiiti, tulipa niin tiukkaa ja to-the-point olevaa asiaa, ettei tuohon ole mitään lisättävää.

r kirjoitti...

Tästä asiasta löytyisi varmaan itse kultakin ihan mielettömästi sanottavaa, ja jotkut täällä onkin jo ilmaisseet mielipiteitä, joihin itsekin yhdyn. Silti koen tarvetta avautua jonkin verran joistain tapahtumaa koskevista asioista.

Okei eli näin aluksi, poliisia on mun mielestä vähän vaikea syyttää tästä, vaikka mieli tekisi ja sehän olisikin helpointa. Käsittääkseni kuitenkin juttu meni niin, että poliisille oli tullut ilmoitus vain tyypin Youtube-videoista, ja se video missä hän ampuu kameraa kohti ja sanoo "you will die next" oli jollain toisella sivustolla. En usko että noita asioita hoitelevat poliisit ovat niin hyviä nettistalkkereita että löytävät yhden tyypin kaikki eri nettiprofiilit yhtä kuulustelua varten, kun silloin ei edes tiedetty varmaksi onko mitään oikeaa aihetta epäilyyn. Kyllähän poliisi varmasti palveluntarjoajilta ne tiedot saa, jos vaan tietävät mistä kaikista nettiplaveluista niitä etsiä, mutta sekin varmaan loukkaa jo jotain ihmisen perusoikeuksia, etteivät poliisit sellaista ilman kunnon näyttöä tee. No, vielä ainakaan, odotellaan nyt miten lait muuttuu. Luultavasti se ampujatyyppi onkin ollut todella vakuuttava kuulustelussaan eikä poliisien mielestä ole sitten ollut tarvetta lisätutkimuksiin. Tyyppi kuitenkin taisi olla narsisti, ja nehän on pelottavan hyviä leikkimään harmitonta ja miellyttävää persoonaa.

Mitä pelien, elokuvien ja musiikin vaikutukseen tapahtuneeseen tulee, ei voi muuta kun ihmetellä miten jotkut voivat oikeasti uskoa, että niillä on mitään tekemistä asian kanssa. Kyllähän sitä nyt onkin uutisoitu että "hui, se kuunteli heviä ja katseli kauhuleffoja", ja no peleistä en ole mitään kuullut mutta aika varmasti pelasi myös. Mitä sitten jos seuraava kouluampuja kuunteleekin Vivaldia ja Brahmsia, katselee älykkäitä taideleffoja ja pelaa vain shakkia? Mainittaisiinko mitään niistä muka uutisissa, koska niissä ei ole mitään "pahaa"? Vai tulisiko älyköistä sitten joku uusi pelottava ihmisryhmä? Mä oon kuunnellut raskasta ja jopa - apua - anarkistista musiikkia monen monta vuotta eikä se musiikki saa mua haluamaan tehdä mitään muuta kuin korkeintaan oppia soittamaan kitaraa, enkä todellakaan ole ikinä kuullut kenestäkään, jota raskas musiikki inspaisi väkivaltaan. Musiikki auttaa pahaan oloon, ei aiheuta sitä (paitsi ehkä jos kuuntelee Tytöt tykkää -biisiä...). Elokuvien ja pelien vaikutuksesta on vaikeampi sanoa mitään täysin varmaa, sillä se nyt riippuu ihan persoonasta antaako niiden vaikuttaa. Ehkä jos on saanut omassa elämässään aihetta vihaan niin paljon, että haluaa kostaa, voihan olla, että väkivaltaisista leffoista ja peleistä etsii jotain inspiraatiota ja henkilöhahmoja, joihin voisi samaistua tms. Sitä en kyllä usko, että leffat ja pelit voisivat aivopestä kenestäkään tappajan. Toisaalta, kerran kesällä kun olin monta päivää GTA4:ssä ollut pulujentappamismissiolla, ja menin jossain vaiheessa vihdoinkin ulos (olin sitten hieman ajatuksissani) ja näin tiellä paikallaan seisovan pulun mulle tuli reaktio ampua se... :D Sitten kun pulu lähti liikkeelle tajusin että "oho, oonkin oikeesti ulkona ja toi on oikee eläin" ja tappamisreaktio katosi heti. Tämäkin todistaa korkeintaan vaan sen, että ei ehkä kannata olla niin uppoutunut pelaamiseen (tai mihinkään muuhunkaan tekemiseen), ettei lähde moneen päivään talosta ulos ja eksy todellisuudesta liikaa. Toisaalta luulen, että se ei ole monille mikään ongelma. En mä nyt sentään oikeasti sitä pulua olisi ampunut, vaikka olisikin ollut ase kädessä juuri silloin eikä pulunen olisi ehtinyt kävellä ja paljastua eläväksi. Sen verran kuitenkin multa, kuten useimmilta muiltakin, löytyy sitä älyä ja moraalia, että tietää ettei ihmisiä ja eläimiä (metsästäjät ja teurastajat on nyt ihan oma lukunsa) saa vahingoittaa ellei oma henki riipu siitä. Ehkäpä suomen hallitus keksii laittaa peleille ja elokuville sellaiset rajoitukset, että niiden kuluttaminen vaatii säännöllisiä psykologisia testauksia. Siitäpä vasta hauskaa tulisikin.

Tuohon netin sensuroimis-juttuun en kyllä koske pitkällä tikullakaan, toisaalta tiedän että täältä löytyy jotain tosi sairaitakin juttuja, mutta sananvapauden rajoittaminen ja muut kiellot ei mun mielestä ole mitään hyvää kehitystä, taantumaa enemmänkin. Lapsipornon levittäminen sentään on netissäkin laitonta, eli jotkut rajoitukset on ihan tarpeellisiakin. Ei sillä että tuotakaan asiaa kunnolla voitaisiin valvoa, joten miten muka mitään muutakaan voitaisiin? Medialla on mun mielestä kyllä joku vastuu näissä asioissa. Tämä Kauhajoen ampujahan oli suunnitellut tekoaan jo vuodesta 2002, silloin oli Euroopan pahin kouluammuskelu Saksassa ja Suomessa Myyrmannin pommi-isku, ja aivan varmasti nämä tapahtumat jotenkin laukaisivat halun tehdä vastaavaa tässä tyypissä. Myyrmannin isku oli kuitenkin todella harvinainen tapaus Suomessa, ja silloinen tappaja sai todella paljon julkisuutta ja tapahtumaa luonnollisesti käsiteltiin pitkään. Eiköhän kaikki sen tyypin nimenkin (itse en sitä enkä noiden muiden nimiä halua sanoa, mitä vähemmän niitä hoetaan sen parempi) tiedä, eli tyyppi jäi vahvasti historiaan. Sitten Jokelan isku toi sen tekijälle samanlaista julkisuutta, tosin vielä enemmän hänen videoidensa ja aseellaheiluttelu-kuviensa takia. Kaikki tietävät myös sen tyypin nimen, ja varmasti kaikki myös muistavat sen naaman kun sitä kerta lehdissä ja muualla niin paljon esiteltiin. Tyyppi sai kerralla yhden päivän tapahtumilla enemmän julkisuutta kuin kukaan BB-tyyppi ikinä saa, ja sai omat kyseenalaiset mielipiteensä turhankin vahvasti esille. Sama toistuu nyt tässä tapauksessa, mikä taas todennäköisesti innostaa muita julkisuudenhakuisia pelkurinarsisteja samaan temppuun, ja paremmaksi on tietty pakko yrittää pistää että paikka historiassa on taattu.

Tietenkin tapahtunutta pitää uutisoida ja siitä pitää keskustella, mutta onko ihan pakko antaa sille tappajalle sitä mitä se eniten halusi, eli oman naamansa ja nimensä kaikkien tietoisuuteen (ei ehkä pelkästään siksi, että haluaisi olla julkkis, vaan siksi, että kaikki tietäisivät miten käy, kun ryttyillee väärälle tyypille)? Siis tietenkin sen nimi on julkistettava, ja kuvankin kaikki haluaa varmasti nähdä, mutta kannattaako niitä toistaa niin paljon? Jos keskityttäisiin enemmän rikoksen järjettömyyteen kuin sen tekijään, eikä nostettaisi tekijää jollekin kyseenalaiselle jalustalle ja annettaisi joillekin sairaille mielille ihailun aihetta, se varmaan lannistaisi joitain samaa suunnittelevia. Mitä järkeä on kuolla marttyyrikuolema (he varmasti uskovat noin, en minä) jos ei tule maan isoimmaksi julkkikseksi joksikin aikaa. Senkin voisi uutisissa ehkä jättää mainitsematta, että BBC:t ja CNN:t ja muut laittoivat tapahtuneen myös ykkösuutisekseen. En oikeasti ymmärrä miksi siitä pitää kertoa. Jos jotain kiinnostaa onko asia noteerattu ulkomailla, niin sen kun menee ulkomaisille uutissaiteille. Kun siitä oikein imoitetaan uutisissa tulee sellainen vaikutelma, että se on yksi näitä "hei katsokaa, Suomi on tehnyt vihdoinkin JOTAIN päästäkseen maailman tietoisuuteen!!!!111" -uutisointeja, missä ei ole mitään uutisarvoa, pelkästään huonon suomalaisen egon pönkittämistä. Massamurha on näköjään ainoa tapa suomalaiselle tulla maailmanlaajuisesti julkkikseksi, joten miksikäs ei kaikki tehdä sitä! Saisivat uutistentekijätkin jotain mielekästä raportoitavaa joskus.

Varmaan jotain muutakin sanottavaa mulla olisi, mutta ei enää jaksa. Sen kyllä sanon vielä että vittu kuinka kauan noi Westboron mulkut oikeen jaksaa tota ristiretkeään... Tai ei ne ihan mulkkuja ole, mukavilta ihmisiltä ne dokumentissä vaikutti silloin kun eivät fag enablereista puhuneet. "Hieman" harhaluuloisia ovat vaan. Sitten kun niiden pääjehu kuolee ne varmaan nostaa sen joksikin rinnakkaisjumalaksi ja rukoilee siltäkin homojen (eli kaikkien muiden kuin heidän itse) joukkotuhoa. Tai sitten se suku onkin ainoa oikeassa oleva ihmisryhmä ja kaikki muut maapallon ihmiset tosiaan meneekin helvettiin, niin kuin ne itsekin tietysti uskoo. Noiden oma pikku uskonto on sekottanut niiden päät yhtä pahasti kuin viha ja vallankaipuu on näiden nuorien tappajien.

P.S. Vaivauduin kerrankin käyttämään isoja alkukirjaimia... On se vaan niin raskasta mutta ehkä tekstistä saa paremmin selvää heh.

Idhren kirjoitti...

R, kirjoititpa hurjasti asiaa, mutta painavaa sellaista. Kiitos siitä ja kiitos myös isoista alkukirjaimista. ;)

"Mitä sitten jos seuraava kouluampuja kuunteleekin Vivaldia ja Brahmsia, katselee älykkäitä taideleffoja ja pelaa vain shakkia? Mainittaisiinko mitään niistä muka uutisissa, koska niissä ei ole mitään "pahaa"? Vai tulisiko älyköistä sitten joku uusi pelottava ihmisryhmä?"

Auvinenhan oli kiinnostunut filosofiasta, nihilismistä ja tulkitsi oman päänsä mukaan evoluutioteoriaa - jotkut olivat jo tosissaan vaatimassa filosofian ja evoluutioteorian opetuksen poistoa koulujen opetusohjelmasta. Matkalla sinne päin ollaan?

Ja joo, kyllähän jos mitä tahansa alkaa tehdä ylenpalttisesti, siitä tulee haitallista, karkkiakin voi syödä niin paljon, että tulee hyperaktiiviseksi ja saa mahansa kipeäksi. ;o

Pelien kohdalla täytyy myös muistaa se, että tiedeyhteisö on tällä hetkellä monien tutkimusten kautta päässyt lopulta siihen käsitykseen, ettei pelien väkivaltaistavaa vaikutusta ole osoitettu toteen, ettei tuollaista vaikutusta näytä peleillä olevan. Se on yksi tärkeimpiä argumentteja asiasta puhuttaessa. Jos ei ole todisteita, ei puhe ole muuta kuin mutuilua ja vessanpyttypsykologiointia.

Mekin täällä muuten ihmeteltiin tuota, että mikä uutinen se nyt on, että CNN ja BBC ovat kiinnostuneita tästä tapauksesta. Sellanen et aijaa, nytkö on kiva kun ollaan ihan maailmalla puheenaiheena, vaikka sit tälläsestä asiasta. Muuten olen samaa mieltä siitä, että tapoja ja muotoja, joilla tekijät esitetään, pitäisi kyllä miettiä tarkkaan lehdissä, ja jotkut lehdet ovatkin sen fiksusti hoitaneet.

Mutta lopultahan molemmat Suomen ampujat (Myyrmannin tyypistä en tiedä) ovat kopioineet jenkkilän ampumistapauksia, tai ainakin Auvinen oli. Jännänä huomiona muuten, että Usassa kouluampumistapauksia on ollut 1960-luvulta lähtien...

Westboron baptistilaiset kyllä ovat joku yksi äärimmäisiä esimerkkejä siitä, miten vitun sekaisin eristäytyneisyys yhdistettynä vahvaan kiihkouskonnollisuuteen saa ihmisen pään. Eivät sentään ole vielä tappaneet ketään? Jos tappaisivat, olisko aihetta kieltää uskonnot ;o Uskonollisia murhaajia löytyy kyllä niitäkin, että olisko jo aika tehdä hei jotain! ;o

Idhren kirjoitti...

Raamattu muuten, tuo yksi väkivaltaisimmista kirjallisuustuotoksista, on ollut huudeilla paljon kauemmin kuin elokuvat tai pelit. Eikö siis ole ihan täysin aukottoman loogista, että ei sitä auta syytellä muuta kuin verisiä tarinoita kansanmurhista ja ihannointia ristiinnaulitsimisista - kuolemakin esitetään kirjassa fantastisena väliaikana, josta voi nousta takaisin elävien kirjoihin! Ja kaikkea tätä vieläpä väitetään ehdottomaksi, historialliseksi totuudeksi! Siis täysin todellisuudesta irrallaan olevaa settiä! Eiköhän pistetä kuulkaa Raamattu pannaan nuorisoa jo satojen, tuhansien vuosien ajan turmelleena asiana.

Salla kirjoitti...

Pakko vielä korjata, että minä en siis todellakaan syytä poliisia. Mielestäni olisi vain hyvä, että poliisin kanssa yhteistyössä toimisi joku psykologi tai muuta vastaava, kun eihän ne poliisit ole millään tapaa taitoisia arvioimaan ihmisen mielen liikkeitä jne.

Emmanuelle kirjoitti...

Lisähuomautuksena r:n kommenttiin peleistä. Tai siis tuli mieleen sitä lukiessa.

"Toisaalta, kerran kesällä kun olin monta päivää GTA4:ssä ollut pulujentappamismissiolla, ja menin jossain vaiheessa vihdoinkin ulos (olin sitten hieman ajatuksissani) ja näin tiellä paikallaan seisovan pulun mulle tuli reaktio ampua se... :D Sitten kun pulu lähti liikkeelle tajusin että "oho, oonkin oikeesti ulkona ja toi on oikee eläin" ja tappamisreaktio katosi heti."

Mulle kävi aikalailla samoin eli viime toukokuussa viitisen tuntia olin putkeen pelannu gta4:sta kaverin luona ja silloin vielä taisin opetella pelaa xboxilla. Enimmäkseen tuli kaahailtua ja sitten kun lähdin suorilta oman auton rattiin niin kylläpä se vauhdilla lähti. Tuli ajeltua yks kadunpätkä miten sattuu ja yhtäkkiä tajusin, että mähän ajan tätä autoa oikeesti.

Joten... Noin ei oo käynny sen jälkeen enää vaikka seuraavanakin viikonloppuna pelasin vielä pidempään.

En ole silti ole ajanut kolaria tai ajanut kenenkään päälle ja sain kakkosvaiheenkin läpi. :)

Idhren kirjoitti...

Salla, ihan totta. Hesarin foorumilla oli tästä keskustelua, ja siellä joku psykoterapeutiksi ilmoittaunut totesi, että hankalaa on sosiopaatin arvioiminen ihan ammatti-ihmisellekin, ja että aika mahdotonta on sellaisten ihmisten tekojen ennakoiminen, jos on taitava manipuloija ja heitetään se hyvä kaveri -linja päälle. Vaikeaa on tuon ammattikunnan työ (poliisia unohtamatta), hatunnosto kyllä heille.

Emmanuelle, hehe, sattuuhan näitä hetkiä itse kullekin, jolloin keskittyminen herpaantuu jonkin muun ajatuksen tai tunteen tieltä ja joskus voi käydä huonostikin sen takia. Ainakin se herättää aina rattiin lähtiessä miettimään, että niin, tarkkana nyt kuin kukkakaali. :)

Peippo kirjoitti...

"Turvattomuuden tunteelle ei saa antaa sijaa, vaikka se alituiseen tuntuukin kyseenalaisena olevan."

Miten muka voit estää turvattomuuden tunteen tällaisessa tilanteessa? Mulla se turvattomuus iski heti kun kuulin Jokelasta, eikä turvallisuuden tunne ole sen jälkeen palannut. Korkeintaan jossain välissä koputellut olkapäähän, mutta nyt se on taas hävinnyt monen sadan, ellei tuhannen, kilometrin päähän. Miten enää tämän jälkeen voi muka luottaa Suomen valtioon, siihen että se tekee mitä voi estääkseen tällaiset tapahtumat? Eihän se mitään näy tekevän, siitä saatiin vahvistus viime tiistaina.

Tuo juttu amerikkalaislahkon onnellisuudesta tämän tapahtuman johdosta sai mut voimaan pahoin. On ihan tarpeeksi paha, että joku ampuu viattomia ihmisiä, mutta pitääkö siitä sitten vielä iloita. Tulee tunne, että ne ihmiset kannattivat ampujaa. Varsinkin, kun ne kehuvat tulevansa Suomeen niihin uhrien hautajaisiin häiriköimään. Jos ne sen tekevät niin mä vaikka menen henkilökohtaisesti varmistamaan, että niiden viimeisiksi sanoiksi jää "God doesn't love you!". Mä en voi sietää sitä, ettei kuolleita kunnioiteta enkä sitä, että jotkut ihmiset ei tajua miten rankkoja hautajaiset on muutenkin ilman mitään häiriköijäjoukkoa. Sellaiset suunnitelmat lievästi sanoen saa mut näkemään punaista.

Palaten itse pääasiaan, nyt olisi tehtävä jotain. Netin, pelien, tv:n ynnä muun median sensuroiminen vaikuttaa aika mahdottomalta (ja vähän naiivilta) tehtävältä, mutta tehdään sitten vaikka niin että pistetään psykologit jututtamaan joka ikistä nuorta Suomessa ja varmistamaan, ettei kellään varmasti ole mitään vialla elämässä, päässä tai missään muuallakaan. Ja jos joku tajuaa että "hei, tolla ei oo kaikki kunnossa", niin siitä pitäisi kertoa jollekin! Vaikka oman koulun rehtorille, joka varmana osaa kertoa asiasta eteenpäin. Eikä pidä vaan kohauttaa harteita ja todeta "nääh, kyllä se siitä". Siinäpähän vähättelet kun seuraavana päivänä sama tyyppi ilmestyy kouluun haulikko kädessä ja toivot, että olisit kertonut jollekin.

Suurin syy tähän koko juttuun taitaa olla välinpitämättömyys nuoria, heidän mielenterveyttään ja (nuorten kohdalla) kanssaihmisiä kohtaan. Ainakin siltä musta tuntuu.

r kirjoitti...

Nyt täytyy tuota mun poliisi-kommenttia ehkä hieman muokata. Aamulehdestä kun luin tänään, että Kansallisen Kivääriyhdistyksen puheenjohtaja Kurko sanoi, että poliisin olisi pitänyt huolestua siitäkin videosta, minkä he näkivät. Hänen mukaansa harmittomissa ampumarata-videoissa ammutaan aina maaleihin ja käytetään kuulosuojaimia, mitä tämä ampuja ei tehnyt. Sen lisäksi hän oli myös poseerannut ase kädessä mahdollisesti uhkaavasti. Toisaalta jutussa myös sanottiin, että ampuja oli pukeutunut samoin kuin Jokelan ja Virginia Techin ampujat, ja siitä olisi muka pitänyt huolestua. Mustiin pukeutumisesta tuskin voi pitäviä johtopäätöksiä vetää, silloinhan olisi aika moni tyyppi poliisin silmätikkuina turhaan. Ehkäpä asiaa käsitellyt poliisi ei sitten ollut täysin perillä siitä, millainen ampumaratavideo on asiallinen ja mikä mahdollisesti huolestuttava, eli ei siten olisi ollutkaan täysin pätevä siihen tutkintaan. Siitä olen kyllä Sallan kanssa samaa mieltä, että jos tuollaisesta syystä joku tyyppi otetaan kuulusteluun, siinä olisi hyvä olla psykologi mukana, ja näköjään sitten myös joku, joka oikeasti tietää mikä on normaalia ampumaharrastuskäyttäytymistä. Tuskinpa nyt kahden kouluampumistapauksen jälkeen noitakaan juttuja enää kovin huolettomasti tutkitaan.

Idhren kirjoitti...

"Miten enää tämän jälkeen voi muka luottaa Suomen valtioon, siihen että se tekee mitä voi estääkseen tällaiset tapahtumat?"

Tarkoitin kokonaisvaltaista turvattomuuden tunnetta, sitä, joka saa koko ajan vilkuilemaan olan yli ja turvautumaan hellpolta kuulostaviin selityksiin ja ratkaisuihin. Kun kansa pelkää, se antaa mielellään helposti valtaa erinnäisille tahoille "turvata" elinympäristö mm. lukuisilla kielloilla, valvonnalla ja sensuurilla. Kun ihmiset pelkäävät, jollain on mahdollisuus sitä pelkoa käyttää omaksi edukseen. Tätä ei saa päästää tapahtumaan, vaikka usko ihmiskuntaan muuten horjuisikin.

"mutta tehdään sitten vaikka niin että pistetään psykologit jututtamaan joka ikistä nuorta Suomessa ja varmistamaan, ettei kellään varmasti ole mitään vialla elämässä, päässä tai missään muuallakaan"

Olisi mukava ajatella, että tällä keinoin saataisiin kaikki päästään vialla olevat pois liikenteestä, mutta valitettavasti niin ei taida olla. Älykkäät ja sosiaalisesti taitavat sosiopaatit voivat naruttaa ammattilaisiakin. Eihän Jokelan tyypistä tai tästäkään kukaan edes lähellä voinut ajatellakaan, että moista tekisivät. Lienee paras ratkaisu sen pohtiminen, että mistä ihmeestä tämänlainen viha kumpuaa, ja puuttua siihen. Toki tarvitaan nykyiseenkin mielenterveystyöhön lisää resursseja, ja jokaisessa koulussa pitäisi olla kyllä joku, jolle puhua.

Kuten sanoitkin hyvin, välinpitämättömyys lienee hyvin merkittävä ongelma.

R, juu, ilmeisesti samankaltaisuuksia Jokelan tyypin videoihin oli aika paljon, ja sitä voi sitten kysyä, että tajuttiinko tätä yhtäläisyyttä ja eikö se olisi ollut riittävä syy toimia, jos se nähtiin.

Emmanuelle kirjoitti...

Vaikka tää keskustelua alkaa paisua, niin kysyisin mistä se turvattomuuden tunne tulee?

Mua ei edelleenkään pelota mennä yliopistolle. Tai pyöräillä keskustan läpi vaikka Oulu kuhisee raiskaajia. Tai silloinkun asuin Tuiran lähellä niin kulkea siellä vaikka kaikki rikolliset ja huumehemmot asuu siellä. Mistä se tulee? Ihan hyvin voi jäädä auton alle tai kaatua portaat alas tai kadulla joku tulla ampumaan sut(niinku Rovaniemellä). Tai saada vakanvan sairauden tai vaikka aivoverenvuodon.

Jos antaa pelolle vallan niin ne on sitte voittanu. Saanu just mitä ne haluaa.

Idhren kirjoitti...

Emmanuelle, tuo on hyvä kysymys. Minäkään en ole alkanut pelkäämään, että kohtaisin väkivaltaa, kaikesta huolimatta.

Idhren kirjoitti...

Hitsi, ihan pääsi unohtumaan kotipohjoinen esimerkki sensuurista näille fasisminmielisille: Venäjä! Sensuuri kukoistaa suoraan Kremlin alaisuudessa ja valvonnassa niin ettei mitään rajaa, Simpsonitkin on tulilinjalla ja yhteiskuntahan siellä tunnetusti on kukoistava ja ennnenkaikkea turvallinen, varsinainen ihmisoikeuksien ja väkivallattomuuden mekka!

Alkaa olla kyllä loppuunkoluttu aihe, mutta ehkä se tarvii vielä vääntää rautalangasta: sensuuri ei kuulu sivistysvaltioon. On valitettavaa, että sille Suomessa lämmetään päättäjienkin taholta niinkin paljon kuin lämmetään, ja peräti harrastetaan. Vielä se on pysynyt jossain kohtuudessa, mutta yhtään ei ole kyllä varaa nyt antaa periksi. Oikeuksista jos aletaan luopumaan, niin niille saakin sitten lausua kauniit jäähyväiset ihan täysin. Jos ei mitään historiasta ole opittu, niin heikoilla kantimilla ollaan.

ainu kirjoitti...

Täytyy tähän väliin liittää oma tämän aamuinen huomio..
Kuinka mukavaa on huomata, ettei tämä järjetön tapaus ole enää joka lehden ainoa uutisaihe. Jotenkin tulee sellainen tunne, että näin se on parempi tehdä. Jättää turha meuhkaaminen ja revittely pois ja näyttää, että elämä jatkuu kaikesta huolimatta.
Uutisoinnin väheneminen ei kuitenkaan poista asiaa mielistä ja keskusteluista ja asian käsittely onnistuu ilman turhaa reposteluakin..

Idhren kirjoitti...

Ainu, totta, kohu tuntuu lehtien sivuilta vähentyneen. Ihan asiallista toimintaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...