3.9.2008

Oma peilikuva kertokoon totuuden

Koleiden säiden myötä onkin hyvä aika alkaa kaivella kaapin perukoilta lämpimiä neuleita. Minunlaiseni vilukissa ei tule toimeen uloslähtiessään ilman lämmintä neulekerrosta, joskus hyvin mieluusti jopa useampaa.

Viime talvena hankittu suloinen, reikäkuvioinen ohut neuletakki (ks. kuva alla) on oikein maanmainio kaveri, paitsi silloin, kun haluaisi järeämpää ja paksumpaa vaatetta ylleen. Ehkä jotain kolme kappaletta tämän paksuisia voisi jo riittää siinä kohtaa, kun lämpöasteet menevät miinus kymppiin ja siitä kylmempään. Vaihtoehtoisesti voisi vain alkaa liikkua säännöllisesti, jotta ääreisverenkierto paranisi, eikä tarvitsisi vilustella sisälläkin.

Harmaa mekko - Tiger of Sweden, harmaa neuletakki - Vero Moda, tummanharmaa farkkuliivi - second hand (joko päivän väripaletti tuli selväksi?), leggingsit - kaapin kätköt

Tulin törmänneeksi taas vaihteeksi keskusteluun pukeutumissäännöistä. Oikeammin kyse oli oman vartalon mukaisesta pukeutumisesta, mutta käytännössä keskustelu meni niiden asioiden listaamiseksi, mitä sellaisen ja tällaisen vartalon omaava voi ja ei voi käyttää. Tämä viritti ajatuksia.

Ei ole mitään vikaa siinä, että haluaa näyttää hyvältä, tai että haluaa korostaa parhaita puoliaan ja piilottaa huonoja. Ongelma on siinä, että kaikenlaisten "Jos vartalosi ollos A:n muotoinen, sinun tulee käyttämän leveitä lahkeita, jotka tasoittavat lantiosi muotoa" -hokemien myötä tulee huomaamatta mukauduttua yhteen ainoaan kauneuskäsitykseen.

Kuka on päättänyt, että leveä lantio on huono asia, tai että lantion korostuminen on epätoivottavaa? Minä pidän leveästä lantiostani, ja minusta näyttää hauskalta tuoda se esiin. Mikä sääntölista on päättämään puolestani mitä haluan korostaa ja mitä piilottaa?

Samoin on pituuden suhteen. Lyhytjalkaisia kehoitetaan käyttämään korkeavyötäröisiä housuja, hameita ja korkokenkiä. Kuka on päättänyt maailman kaikkien ihmisten puolesta, että lyhyet jalat ovat negatiivinen ominaisuus, ja että lyhyet jalat tulisi kaikin keinoin huijata näyttämään pitemmiltä kuin ne ovatkaan? Kuka on päättänyt, että kaikki ihmiset haluavat näyttää mahdollisimman pitkiltä?

Minä olen lyhyt, kaverini sanoin minimisu, enkä ole koskaan ottanut asiasta paineita - on hauskaa välillä luoda illuusio kilometrin pituisista jaloista tai paristakymmenestä lisäsentistä, mutta en minä pidä huonona sitäkään, että näytän juuri niin lyhyeltä kuin olen. En jättäisi vaatetta henkariin sen takia, että se leventää lantiotani tai saa jalkani näyttämään lyhyiltä, koska en pidä näitä asioita ongelmina kohdallani - toisin kuin useimmat pukeutumisoppaat.

Kuten sanoinkin, ei ole mitään vikaa siinä, että haluaa näyttää hyvältä ja tuoda oikeilla vaatevalinnoilla parhaat puolensa esiin samalla, kun peittää huonojaan. Mitä ne hyvät ja huonot puolet omassa kropassa ovat, niitä taas ei tulisi etsiä pukeutumisoppaista tai sääntölistoista, ei yleisestä mielipiteestä eikä edes parhaalta kaverilta, vaan ikiomasta peilikuvasta ja omien korvien välistä. Sitten, kun on saanut selville millaista kroppaa haluaa näyttää, sitten voi kääntyä pukeutumisoppaiden puoleen vinkkien toivossa. Vinkkien, ei kiveenhakattujen sääntöjen.

36 kommenttia :

L. kirjoitti...

Olen niin samaa mieltä, erittäin pätevää tekstiä. En tietenkään olisi ehkä tätä mieltä, jos vartaloni olisi täydellinen, mutta kun minua on siunattu ERITTÄIN lyhyillä jaloilla ja isoilla tisseillä, niin koita siinä sitten keksiä, että miten yhdistät ne pukeutumisoppaiden vinkit. Olen päättänyt pukeutua vaatteisiin, joista pidän.

Stazzy kirjoitti...

Hassu valo kuvissa. Minähän pidin koko garderobia ruskeana enkä suinkaan harmaana.

Peili lienee paras pukeutumisopas. Jos ei tunne oloaan mukavaksi vaatteessa, sitä on turha laittaa päälle sanoivat lehdet mitä tahansa. Tämä persjalkainen käyttää vain ja ainoastaan matalavyötäröisiä housuja ja suurimman osan aikaa korottomia kenkiä :o

Mietin tässä yksi päivä esim. demissä joskus käytyä keskustelua siitä, millä vartalolla saa käyttää pillihousuja. Oma silmä on todennut, että pillifarkut voivat olla kivan näköiset niin laihalla tytöllä kuin pyöreämmälläkin, se on jossain lahjetta syvemmällä se tyyli. (Joskaan minua tuskin imartelisi, joten jätän väliin. Oi ihana muodin u-käännös ja leveät lahkeet <3 )

Idhren kirjoitti...

I, hyvä päätös. Erittäin hyvä.

Stazzy, saatto joo mennä ehkä överiks ton punasuuden kans värejä säätäesä, mut ku se näytti niin lämpöseltä.. ;<

Peili on tosiaan se paras opas, olen ehdottomasti samaa mieltä. Oma mukavuus ensin.

Salla kirjoitti...

Täysin samaa mieltä! Olenkin tainnut jankata aiheesta parin kertaan omassa blogissani :) Leveät lantiot kunniaan ja kaiken mittaiset kintut myös! :D

Idhren kirjoitti...

Salla, hehe, just näin :D

Raison kirjoitti...

Onpas kovin suloinen asu, syksyisen romanttinen!

Nelliina kirjoitti...

Ja meitä pitkiä halutaan aina jostain syystä lyhyemmiksi, "vältä korkoja, katkaise pitkän vartalosi linja ja luo illuusio lyhyemmästä blaablaabalala". Joten jos pitkien pitää yrittää lyhentyä ja lyhyiden pidentyä, voivatko keskimittaiset sitten olla tyytyväisiä itseensä ;)

Minä pskat nakkaan mistään säännöistä ja haluan nimenomaan korostaa pitkää ruotoani koroilla ja olla rehellisesti se koipeliini mitä olenkin :) rakastan olla pitkä!

Ja pienet tytöt taas saavat ihan rauhassa tepastella ballerinoillansa, ei tarvitse yrittää pidentyä.

Idhren kirjoitti...

Nelliina, erinomainen asenne ^^ Pukeutumisoppaiden inhottavin piirre on juuri tuo, että ne tähtäävät johonkin ihmeelliseen keskiarvokroppaan, jossa kaikki on tasaista, keskimittaista, keskipaksuista ja muutenkin aika hajutonta ja mautonta. Ei sillä, että keskiarvokropassa itsessään olisi mitään vikaa, mutta miksi kaikkien pitäisi pyrkiä siihen tai pitää sitä kaikista tavoiteltavimpana asiana ;o

Idhren kirjoitti...

Ja raison, kiitti :)

O kirjoitti...

Mainiota tekstiä (niin kuin yleensäkin, mutta tähän piti ihan kommentoida)!

Itse olen 157cm pitkä ja kyllästynyt lukemaan lehdistä, mitä minun "tulisi" käyttää ja kuinka saisin huijattua itselleni lisäpituutta vaatteilla ja kengillä. Mutta, kun satun rakastamaan balleriinoja ja matalia kenkiä ylipäätään!

Näytän takuulla nätimmältä lättäpohjaisissa lempikengissäni, joilla osaan kävellä ja joissa tunnen oloni itsevarmaksi kuin tolppakorkokauhistuksissa, jotka tekevät pienestä tytöstä -ei suinkaan ylvään ja komearyhtisen keskipituisen vaan- pienen naurettavan (sekä tyylittömän, kun korkkarit eivät vain tunnu sopivan muun vaatekaappini kanssa yksiin) tytön näköisen.

Sitä paitsi, minusta on kiva olla pieni ja lyhyt! Kaverini ja etenkin vähän vieraammat ihmiset ihmettelevät usein, millaista on olla näin lyhyt. Hämmennyn, sillä en edes tunne itseäni mitenkään erityisen lyhyeksi - eikä sirous minusta ainakaan vika ole.

Idhren kirjoitti...

O, minullakin on ihan samanlaisia kokemuksia lyhyydestä - yläasteella ja vielä lukiossakin pitemmät kaverit hyväntahtoisesti naureskelivat, että mitäs pätkä. En koskaan tuntenut itseäni lyhyeksi, joten tuntui suunnilleen samalta nuo kommentit kuin olisi vääntänyt tikusta asiaa. Ei se 170-senttinen kaveri nyt niin järjettömän paljoa pitemmältä näyttänyt vieressäkään, että olisin ymmärtänyt miksi asiasta tehdään numero ;> Edes tuo 180-senttinen poikkis ei tunnu mitenkään erityisen paljoa pidemmältä :D Terveisin 158-senttinen :P

Anonyymi kirjoitti...

"Alkaa kaivelemaan"...aargh!

Idhren kirjoitti...

Rektiot on aina ollu mulle heikko lenkki :/

nadjastrange kirjoitti...

sulla on aina niin hyviä postausideoita. :) ja muuten ensimmäinen kerta, kun nään liivin neuletakin päällä! hyvä idea. :)

ps. sulle on haaste tuolla mun blogissa :)

Idhren kirjoitti...

Nadjastrange, kiitti hei ^^ Idea tuli siitä, että halusin välttämättä ton liivin ton mekon kans, mut pitkät hihat oli ihan must, eikä neuletakki näyttänyt järkevältä liivin päällä >_< Joten näin päin sit :D

Ja kiitti haasteesta, ehinkin bongata sen salamakyttääjänä ;)

poster kirjoitti...

Asiaa!
Mäkään en tajua tuota, että kaikkien pätkien pitäis muka näyttää pitkiltä ja blaablaa. Ei nappaa! Erilaisuus ja persoonallisuus on pop, samanlaiseseen ahtaaseen muottiin änkeytyminen ei.

Minäkin rakastan lyhyyttäni, vaikka oonkin sentään huimat 160 cm ;) Hei jos Marilyn Monroe oli 160-senttinen, niin mitäs valittamista kenelläkään ois siitä, että lyhyys ei olis jees? ;)

Vadelma kirjoitti...

Puhut asiaa. Mä oon lyhyt ja aika usein yritän käyttää vaatteita jotka saavat jalkani näyttämään pidemmiltä. Kuitenkin olen sinut pituuteni kanssa. Miksi lyhyys muka olisi negatiivinen asia.Pienuus on söpöä. :D

Idhren kirjoitti...

Poster, jeps, kyllä varmaan kuuluisia edustajia löytyy vähän kaikista kauneusihanteista ja ruumiinrakenteista ;)

Vadelma, noinpa juuri - otetaan ne omat ominaisuudet ja yritetään nähdä ne positiivisessa valossa ^^

Emmanuelle kirjoitti...

Lehtien pukeudu vartalosi mukaan -jutuissa on aina ärsyttäny se, että H eli putkilovartaloiselle todetaan vaan, että sulle käy kaikki mitä ikinä haluutkaan ja kaikki kivat vaatteet on laitettu A vartaloisten kohdalle. :)

Lyhyydessäkin on omat puolensa, mutta mä olisin mielummin se 172 cm pitkä niinku musta olis pitäny tulla. Sitä en edelleenkään suostu hyväksymään. Tai sitä että jalat on nii pienet ja sirot että on vaikea löytää sopivia korkokenkiä.

uu lala! kirjoitti...

Ihan ihana postaus!
Oot tasan oikeessa, mää esimerkiks oon aika pitkäselkäinen ja pukeutumisopas sanoo että pitäs käyttää korkeita housuja ja lyhyitä paitoja jotta näyttäisin sen sijaan pitkäjalkaiselta.
Määpäs sanon siihen että plää ja käytän pitkiä paitoja ja matalia housuja ja näytän mielestäni viehettävältä vaikkakin hieman apinamaiselta (mulla on myös pitkät kädet, onneks apinat on ihan sympaattisia). Että nih.

Tuhlaus kirjoitti...

miksi ne jutut täytyy ottaa siltä kantilta, että ne on käskyjä? ja sitten murista ja kiukutella että sellaset käskyt on typeriä. Eiköhän ne ole ihan käyttökelposisa vinkkejä niille, jotka haluavat "näyttää pidemmiltä, kapa lanteisemmilta, iso rintaisemmilta" jne. Jotkut voi oikeasti kaivat tuollaisia vinkkejä ja haluta nimenomaan tuollaisia asioita. eli jättää ihan vaan huomioimatta ja antaa niiden ihmisten ottaa neuvosta vaarin, jotka sellaista kaipaavat.
kaikki ihmiset eivät ole niin varmoja omasta habituksestaan kuin esim. sinä, eivätkä siksi uskalla luottaa pelkästään peilikuvaan. Eli ei ne "suositukset" ole mistään saatanasta peräisin.

Vasiliisa kirjoitti...

Asiaa. Itsekin juuri tuossa luin teemaan liittyvää horinaa huuto.netin keskustelupalstalta. Eniten siellä mietitytti väite, että esimerkiksi vatsamakkaran peittäminen on "kohteliasta" muita kohtaan.

Eivätkö jotkut ihmiset tosiaankaan kohtaa riittävästi piittaamattomuutta, itsekkyyttä, pikkumaisuutta ja muuta todellista epäkohteliaisuutta? Mahtaa olla ihana elämä, olisivat onnellisia.

Yksi suurimpiä haaste aikuisuudessa on, että yrittää ymmärtää muiden ihmisten moninaisia makuja ja motiiveja - tai edes jotenkin hyväksyä ne ilman että ne koko ajan ottavat kupoliin "miks noikin pilaa MUN päivän" -tyyliin.

Idhren kirjoitti...

Emmanuelle, niinpä :P

Uu la la! asenne kohdillaan, ei pitkien käsien tartte huono juttu olla ;)

Tuhlaus, sitä minäkin kysyn, että miksi ne pitää sääntöinä ottaa - nimittäin paljon tuolta foorumeilta ja varmasti muutenkin löytyy niitä, jotka ne nimenomaan ottavat sääntöinä. Ei pidä myöskään aliarvoida sitä, miten korkea kynnys joillakin ihmisillä voi olla ajatella omilla aivoillaan.

Plus, kuten kahdesti tekstissäni mainitsin, ei ole mitään vikaa siinä, että haluaa näyttää hyvältä tai että käyttää siinä apuna näitä listoja ja oppaita - kunhan niihin ei suhtaudu kuin Raamattuun tai kiveenhakattuihin totuuksiin, kuin sääntöihin. Hassua, että tämä pitää mainita vielä kolmannenkin kerran.

Vasiliisa, juuri tuo minuakin ottaa pannuun - vedotaan johonkin kohteliaisuuteen siinä, että vaaditaan muita miellyttämään omaa silmää, olemaan sellaisia kuin vaatija haluaisi heidän olevan. Onko röyhkeämpää nähty.

pearly kirjoitti...

Meille opetettiin koulussa tyylipukeutumistunnilla kuinka PEITTÄÄ pitkä kaula. Miksi kukaan haluaisi peittää pitkän kaulan? Mutta mielestäni hirveimmät säännöt koskivat pienirintaisia: Jos ei ole mitä näyttää niin Älä Missään Nimessä näytä. Että ei avaria päänteitä vaan kerrospukeutumista ja hautautumista vaatteiden alle. Vierekkäin olivat isorintaisten ja pienirintaisten vaatekaapit. Isorintaisten vaatekaapit olivat naisellisia ja pienirintaisten suoraan miesten vaatekaapista. Että näin.

Thumbelina kirjoitti...

Oh if only I could read your blog!! Because you have the most amazing style and cutest hair cute ever!! So darling! And thank you, I will definitely add you to my blogroll as well <3
ciao ciao,
Marisa

Idhren kirjoitti...

Pearly, kuulostaa masentavalta >_< Varmasti suorastaan hivelee pienirintaisten tyttöjen itsetuntoa ;F

Thumbelina, aww, thank you for your kind words! You know, you could always try Google translater, though results are never guaranteed.. ;D

Elisa kirjoitti...

Itse olen huomannut, että silmääni miellyttävät muutenkin eniten juuri ne vaatteet, joita akkojenlehdet vartalotyypilleni suosittavat. Esim. hoikkana ja pienirintaisena suorastaan rakastan poolopaitoja. Tosin tuossa korkokenkäasiassa olen Nelliinan kannalla, että jos mua ei haittaa, että olen päätä pitempi muita, niin ei pitäis ketään muutakaan haitata. Onpahan kaupungilla ihmisillä mitä katsella, ja kyllä ne sitten katsovatkin :D

eliiina kirjoitti...

Todella kaunis asu. Olen aivan samaa mieltä, kuten varmaan aika moni muukin. Minä ainakin pukeudun just niihin vaatteisiin, joista tykkään! Olen varmaan aika lailla saman pituinen kuin sinä, eikä pituus ole koskaan ollut minulle ongelma. Päin vastoin, minusta pikkuisena olo on varsin mukavaa :) (vaikkei sinne ylähyllyille ylettäisikään...)

Idhren kirjoitti...

Elisa, eihän mikään tosiaan estä sitä, että oma maku sattuu yksiin akkojenlehtien kanssa ;) Tarina muuten kertoo kahdesta länsimaalaisesta turistista Kiinassa/Japanissa (en muista kumpi), jotka olivat molemmat reippaan päänmitan pidempiä kadulla kulkevista ihmisistä - eivät joutuneet eksyksiin toisistaan, kun molemmat näkivät toisensa koko ajan muiden ihmisten yli ;)

Idhren kirjoitti...

Eliiia, hauska kuulla :) Jakkarat on sitäpaitsi keksitty syystä ;)

Thelma kirjoitti...

Samaa mieltä. =) Minusta leveälantioisille sopii kapeat lahkeet, eikä lyhyissä jaloissa ole mitään huonoa. :oo

Suloinen asu =))

Idhren kirjoitti...

Thelma, jeps, kyllä omaan silmään kannattaa luottaa ensisijaisesti luottaa :)

Peippo kirjoitti...

Samaa mieltä. Itse lueskelen välillä niitä Seventeenin ns. pukeutumisoppaita, ja järkytyin melkein puolikuoliaaksi kun yhdellä kerralla luin sieltä että "pienikokoisten ihmisten tulisi välttää empire- ja A-linjaisia vaatteita, koska pieni ihminen hukkuu niihin". Minä rakastan empire-linjaa (häivyttää mahan :D) ja käytän sitä paidoissani lähes joka päivä! So don't even try to tell me what to wear.

Terv. 162,5 senttiä pientä pippurista oman tien kulkijaa. :D

Idhren kirjoitti...

Peippo, hyvä asenne ;)

Kielipoliisi kirjoitti...

Pyysit huomauttamaan kielivirheistä, sen teen.

"Oma peilikuva kertokoot totuuden"

- Kertokoot on imperatiivin monikon kolmas. Omat peilikuvat kertokoot, oma peilikuva kertokoon.


"Jos vartalosi ollos A:n muotoinen, sinun tulee käyttämään leveitä lahkeita, jotka tasoittavat lantiosi muotoa"

- Optatiivi on tapaluokka, jolla ilmaistaan epäsuoraa tai kohteliasta käskyä. Lisäksi ollos on yksikön toisen persoonan muoto, ei kolmannen. Tarkoitko muka "jos vartalosi ole A:n muotoinen --"? Käytä vain suosiolla indikatiivia. (Lisää optatiivista: http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2248)
- Sinun tulee käyttämään yrittää varmaan olla nesessiivirakenne siitä päätellen, että subjekti on genetiivissä ja predikaatti yksikön kolmannessa. Pelkkä sinun tulee/pitää/täytyy käyttää riittää, tulee käyttämään tarkoittaa pelkästään futuuria, että joskus tulevaisuudessa käyttää (ja genetiivissä olevan subjektin kanssa se ei tarkoita mitään). Hait varmaan kolmannen infinitiivin instruktiivia, sinun tulee käyttämän.

Idhren kirjoitti...

Kielipoliisi, kiitos ensimmäisestä huomautuksesta. Toisesta en ymmärtänyt mitään, sillä en muista lainkaan mikä on indikatiivi. Onko täysin mahdotonta kertoa lisäksi mikä olisi oikea tapa ilmaista asia? ;< Ehkä Google kertoo. Ehkä. Kolmannessa korjauksessa minäkin jo tajusin jotain, joten kiitos siitäkin. ;>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...