11.9.2008

Modepass on hassu, mutta symppis: pikavilkaisu yhteisöön

Olen maininnut ennenkin kansainvälisen Modepass-yhteisösivuston, johon minäkin olen liittynyt. Olen myös kirjoittannut, kuinka bongasinkin juuri Modepassin kautta La Mechanten, suomeksi Irviön, jonka albumeista löysin hehkuttamiani Liisa Ihmemaassa -tarinan inspiroimia kuvia. Kirjoitin hänelle ja pyysin lupaa saada julkaista muutaman näistä kuvista blogikirjoitukseni yhteydessä. Tuosta tapauksesta lähtien olemme kirjoitelleet toisillemme, keskustelleet parannuksista Modepassiin, tsätänneet yleisesti blogikulttuurista ja välillä kehuneet kilpaa toistemme hengentuotoksia.

Joitakin päiviä sitten Irviö tiedusteli minulta, josko voisin blogissani kutsua Modepassiin lisää suomalaisia käyttäjiä muuten hyvin ranskalaispainotteiseen käyttäjäkuntaan. Kirjoitan siis tätä juttua siksi, että sellaista pyydettiin. Jutun muotoa, sisältöä tai näkökulmia ei kuitenkaan millään tavalla ole ennalta määrätty tai sovittu, ja pyrin olemaan kriittisen rehellinen. En hyödy jutun kirjoittamisesta mitään.


Jea, mulla on ikioma ja itse tehty banneri!


Modepassissa kyseessä on tyyliin keskittynyt kansainvälinen yhteisö, johon voi luoda oman profiilisivun ja johon lisätä kuviaan, ja jossa olla yhteydessä muihin käyttäjiin ja katsella näiden palveluun lisäämiään asioita. Jos suomalainen Tyylitaivas on tuttu, niin peruskonsepti onkin jo selvillä. Kuitenkin toisin kuin Tyylitaivaassa tai vaikkapa suosituissa Lookbookissa ja Chictopiassa, Modepassissa palveluun voi lisätä myös erikseen artikkeleja ja videoita sekä luoda albumeja. Näkyvin ero ulkoasussa on siinä, että oman profiilisivunsa ilmiasua voi muokata värejä, taustakuvia ja banneria myöten. Mieleen tulee etäisesti Myspace.

Sellaisille ihmisille, jotka eivät jaksa tai muuten halua pitää omaa blogia, mutta haluaisivat kuitenkin kanavan lisätä tyylikeskeisiä kuviaan ja ehkä silloin tällöin raapustella muutaman sanan, tällainen palvelu on ihan passeli. Toistaiseksi ainakaan esimerkiksi Tyylitaivaassa mahdollisuutta julkaista omia tekstejä ei ole. Sosiaaliselta kannalta tällaiset yhteisösivustot, olivat ne mitä tahansa, ovat keino löytää uusia, mielenkiintoisia ihmisiä ja upeita tyylejä, sekä tietenkin uusia tuttavuuksia.


Profiilisivun värit voi määritellä haluamanlaisikseen ja otsakeriviä voi käyttää joko oman iskulauseen näyttämiseen tai facebookmaisesti oman mielialan kertomiseen. Sivupalkkiin voi antaa tai olla antamatta tietoja itsestään ja mielenkiinnonkohteistaan. Profiilikuvan alla olevista namiskoista käyttäjän voi lisätä yhteystietoihinsa ja/tai suosikkeihinsa.

Profiilisivulla flash-pohjainen slideshow näyttää käyttäjän kuvia tämän albumeista, kuvia voi myös selata samassa näkymässä. Onneksi visuaalisia ärsykkeitä voi katsella myös perinteisemmällä tavalla albumin sisällä. Omalta profiilisivulta löytyvät myös viimeisimmät kommentit, suosikit ja lisätyt artikkelit.Päädyin itse Modepassiin alunperin saamalla kutsun Flickrin kautta. En ollut koskaan kuullut koko sivustosta, enkä liiemmin ollut tuttu muidenkaan kansainvälisten tyyliyhteisöjen kanssa, joten pitihän sitä kokeilla. Myöhemmin olen mielenkiinnosta rekisteröitynyt myös Chictopiaan ja viimeisimpänä paljon hypetettyyn hypetysyhteisöön, Lookbookkiin.

Merkittävin tajuntaan iskeytynyt ero Modepassin ja Chictopian sekä Lookbookin välillä on se, että kahdella viimeksi mainitulla on molemmilla keskeisenä ideana pisteyttää kuvia ja kerätä yksilötasolla mahdollisimman suuri kannatusjoukko. Chictopiassa palkitaan kuukausittain suosituimmat käyttäjät, ja Lookbookissa hypetetyimmät kuvat pääsevät omille suosituimmuuslistoilleen.

Modepassista tällainen arvostelujärjestelmä ja täten kilpailuhenki puuttuu, ja siten se muistuttaa myös Tyylitaivasta. Katsoitummista kuvista ja muista kyllä löytyy näistäkin paikoista omat listauksensa, mutta ne eivät nouse ollenkaan niin suureen rooliin kuin Chictopiassa ja Lookbookissa. Kukin voi omalla kohdallaan pohtia haluaako kilpailla parhaasta tyylistä ja käytännössä suosiosta. Minulle sellainen ei sovi, Wowin pelaamisessa saa tuijotella riittävästi statseja, eli tilastoja (ja jos statseja tarjolla on, niin niitähän sitten tuijotellaan!). Jokainen taaplatkoon tyylillään. Tsek tsek myös Puukkohupparityttöjen ja Silverin kirjoittamat artikkelit Lookbookista.

Modepassin kuvasäännöt eivät ole yhtä tiukat kuin esimerkiksi Lookbookissa. Kunhan kuva liittyy jollain tavalla tyyliin tai kauneuteen, sen voi hyvillä mielin lisätä palveluun. Jopa piirrokset kelpaavat. Lookbookissa esimerkiksi kuvanlaadultaan heikkoja kuvia tai osavartalokuvia ei hyväksytä. Molemmista vaihtoehdoista voi keksiä sekä etuja, että heikkouksia.


Kuten sanoinkin, Modepassin käyttäjäkunta on tällä hetkellä voimakkaasti ranskalaispainotteinen, mutta joukosta löytyy sentään muitakin eurooppalaisia. Lisäksi tiensä palveluun ovat löytäneet myös aasialaiset ja amerikkalaiset. Tutuista suomalaisista Modepassiin ovat itsensä lisänneet mm. Ranna, Anna-Maria, Rosa-Fiona ja Freelancer's Fashionblog. Ranskalaispainotteisuus näkyy esimerkiksi useimpien käyttäjien artikkeleiden ja kommenttien ranskankielisyytenä, joten kamoon nyt hei, jotain matskua englanniksi tai jopa suomeksi, mmkay.

Joitakin käytettävyysseikkoja Modepassin olisi aiheellista hioa. Olisi esimerkiksi kätevää nähdä suurta kuvaa katsoessaan pikkukuvat muista albumin kuvista. Tämä vähentäisi edestakaista klikkailua, eikä tarvitsisi aina palata taaksepäin, jos haluaisi selata kuvia pikkukuvien avulla.


Modepassia pyörittää ranskalainen mediatoimisto Jam's Brain parilla kourallisella työntekijöitä ja harjoittelijoita. Lieneekö stereotypia rakkaudesta rakkauden kieleen enemmän tai vähemmän totta, ainakin Modepassin valikoissa ranska välillä sekoittuu englanninkieliseen versioon. Paikoittain tämä vaikeuttaa huomattavasti navigointia, mutta onneksi virheitä sentään korjataan sitä mukaan, kun niitä vain joku raportoi. Erittäin suuri puute on myös se, että toistaiseksi käyttöehdot löytyvät vain ranskaksi. Ylemmät tahot kertovat, että työn alla on, ja että käyttöehdot ilmestyvät sivuille pian englanniksi. Sietäisikin, ei sillä, että niitä useimmat lukisivat.

Tägi-pilven avulla auttaa muita löytämään oman matskunsa.


Modepass on siis tiivistettynä muutamista hiomattomista särmistä huolimatta toimiva ja monipuolinen palvelu. Jos muissa palveluissa kilpaillaan hengästyttävällä tahdilla, Modepassiin voi tulla tyyppien kanssa hengailemaan kisan jälkeen.

Täten siis virallisesti kutsun teidät suomalaiset ja mahdollisesti Google Translatoria käyttävät muut lukijat liittymään Modepassiin. Minut saa lisätä kaveriksi. Ei oo pakko tehdä kumpaakaan ;o

12 kommenttia :

Nelliina kirjoitti...

Oon miettinyt noita ulkomaisia "tyylitaivaita" mutta todennut toistaiseksi että ei aika riitä :) Ja ei tälläisen esittelyn kirjoittamisessa ole mitään moraalisesti arveluttavaa, päinvastoin, palvelu mitä itse käytät --> helppo kirjoittaa aiheesta muillekin.

Idhren kirjoitti...

Nelliina, ainoa vähänkin arveluttava voisi tosiaan olla se, että kirjoittaa pyynnöstä, siksi rautalanka asiasta :P Ja joo, kyllä on tulltu huomattua, että aikaahan noiden kanssa vääntämiseen menee, joten luultavasti pikkuhiljaa sitä tulee keskityttyä siihen yhteen palveluun. Sitä ennen vois kuitenkin vielä jonkinlaista muutakin analyysia koittaa näistä tehdä :P Olis jo graduvaihees, voisin tehdä ison-geeni tästä aiheesta -.-

ainu kirjoitti...

Bongasin sun "tuskastelun" AA:n taskutunikasta tuolta Honey Junkien kommenteista. Itse vietin eilen piiitkän ajan lukien arvosteluja ja miettien ja pohtien, mutta lopulta sain mielen rohkaistua ja laitoin tunikan tilaukseen. Minua kyllä huolettivat enemmän risteävät mielipiteet siitä, sopiiko se kurvikkaalle kropalle vai ei.. mutta voin kyllä laittaa tänne oman mielipiteen tunikasta kun olen saanut sitä sovitettua :)
Ihana ajatus tuollainen oma tyyli-sivu, mutta ainakin oma kuvaustaito on niin rajoittunut, etten kehtaisi omia vitkalaukaisukuvia minnekään laittaa, heh.

Idhren kirjoitti...

Ainu, hauskaa, kerro sit toki ihmeesssä ^^

Kuvista - ainahan sitä voi kehittyä? ;) Eniveis, vaikkei tuonne kuvia heittelisikään, niin voihan sitä silti selailla ja bongailla ihmisiä :)

Emmanuelle kirjoitti...

Mulla on tarve aina innostua jostain just tuollaisesta sivusta. Myspace vaihe on jo loppuun käyty(pitäis ehkä sulkea koko sivu) ja facebook on jo käyny tutuksi, että modepass voisi olla seuraavana.

Tosin facebookista en ehkä koskaan luovu. :)

Joten mietin asiaa.

Stazzy kirjoitti...

Tämmönen tästä sitten tuli joo. Kyllä susta vielä isona saadaan toimittaja aikaiseksi :D

Idhren kirjoitti...

Emmanuelle, mä en innostunut Myspacesta, mutta Facebook-hype kesti mulla hyvän tovin :D

Stazzy, meinaaks >_< No, hyvä niin, vaikken vieläkään tiedä _haluanko_ varsinaisesti toimittajaksi >_<

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei nyt liity tähän kirjoitukseesi, mutta kiitos! Kiitos, siitä ettet ole nuoleskeleva tai turhan lässyttäjä vaan ajatteleva, hyvin perusteleva ja useita näkökulmia havainnoivat kirjoittaja ja lukija!

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, tuohon pyritään! ;) Kiitos.

puukkohupparitytöt kirjoitti...

musta tuntuu että näin sut tänään! rautatieaseman liikennevaloissa, jos sulla oli hattu ja nahkatakki?:-D

kiitti linkkauksesta muuten;>!

ida

Idhren kirjoitti...

Ida, kuulostaa ihan oikealta :D Luennon kautta kenkiä asematunneliin korjauttaan ja sit hengaan Stockalle ootteleen ;o

puukkohupparitytöt kirjoitti...

ooh, no sitten se olit sinä! olit jotenki tosi söpö luonnossa hihi :'-D

ida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...