19.8.2008

Matkiminen on elämän suola

Lisää tukkaa eilisen vaatetuksella. Paita on muuten tätä nykyä aika karvainen, kiitos pienet hiuksiin jääneet latvanpalaset, jotka satunnaisesti leijailevat harteille.

T-paita - Lindex, vyö - Pieces, leggingsit - Ida Sjöstedt, kello - Axcent

Jotkut tahot blogien kommenttilootissa ovat ilmaiseet ärtymyksensä siitä, että ihmiset pukeutuvat "samalla tavalla", viitaten ajoittain blogeissa nouseviin ja laskeviin villityksiin, kuten Carrie-kukkaseen ja tällä hetkellä jylläävään nahkahamebuumiin.

En tiedä miten nuo tahot pukeutuvat, mutta minä en ainakaan ole niin riippuvainen siitä mitä muut päälleen pukevat, ettenkö voisi laittaa päälleni tasan sitä mitä muutkin, jos vain itse satun vaatteesta tai asiasta pitämään. Samoin voin pukea sitäkin, mitä ei muilta löydy. Ylitsevuotava persoonani kyllä pitää huolen siitä, ettei kukaan erehdy luulemaan minua keneksikään muuksi kuin itsekseni. Jos jollakulla tämä ongelma kuitenkin on, kehoitan lämpimästi hankkimaan sen persoonan. Yksikään ihminen ei elä ideatyhjiössä, ei muodin huipulla viilettävä designeri eikä eteläsuomalaisen yläasteen värikkäinkään emohippihevihoppariernu. Elämä perustuu matkimiseen aina kehdosta ruumisarkkuun, sillä tavalla opitaan, sillä tavalla kehitytään ja selviydytään - onko siinä muka jotain pahaa?

21 kommenttia :

Midinetti kirjoitti...

Tämä on kyllä vähän hassu asia, varsinkin muodin maailmassa. Muoti ja matkiminenhan ovat tismalleen sama asia. On melko turhaa nillittää homogeenisesta pukeutumisesta, kun iso osa suomalaisista on tänäkin kesänä keikkunut valtavirran mukana esim. legginsit jalassa. Sitähän se on.

Minä liputan matkimisen puolesta. Inspiraation etsiminenhän on (muiden syiden ohella) yksi syy, miksi luen muotiblogeja :D.

Uudet hiuksesi ovat muuten varsin ihanat :).

Idhren kirjoitti...

Midinetti, yhdyn täysin ;> Voin hyvillä mielin myös sanoa, että suurin osa, ellei kaikki, pukeutumisratkaisuni ovat olleet aina jostain tai joltakulta saatuja ideoita, ja uskallan taata, että se joku tai jokin on myös saanut ideansa jostain tai joltakulta, joka on saanut ideansa jostain... Ja kun miettii, useimmiten matkituimmatkin ideat kuitenkin muuttuvat matkalla, ja lopulta toteutus on kuitenkin jollain tavalla erilainen kuin alkuperäinen innoitus. Jos ei muuten, niin onhan siinä vielä erilainen pärstä ja persoona tuomassa oman lisänsä ;) Ja tosiaan, mitä muuta muoti on kuin vanhan kierrätystä ja vanhojen ratkaisujen käyttöä uusilla tavoilla.

Kiitos :)

Stazzy kirjoitti...

Minä taas eriyttäisin "matkimisen" ja "ideoiden ottamisen" eri kasteihin. Kuten sanottua, ihminen ei elä ideatyhjiössä, mutta paljon persoonasta kertoo se, miten niitä (muista muotiblogeista esim) otettuja ideoita soveltaa.

Metsään mennään silloin, kun viiden blogin jälkeen ei enää muista kuka oli kuka, koska kaikki näyttivät samalta ja H&M:n kuvastosta otetuilta. Ja siihen on vallan suuri riski jos tyylitaju (ja lompakko) ei anna periksi rakentaa jotain omempaa.

Tietynlainen "massaantuminen" ei tokikaan ole kiellettyä. En minä voi kenellekään sanoa "Et pukeudu noin!".
Mutta omassa pienessä päässäni saan laittaa pukeutumistyylin lokeroon "Nähty jo N+1 kertaa".

Idhren kirjoitti...

Stazzy, myönnyn erotteluun jos kerrot minulle mikä se tarkka ero on matkimisen ja ideoiden ottamisen välillä ;)

Saahan sitä turtua ja nähdä kohinaa omasta mielestään jo N kertaa nähdyissä jutuissa, mutta olisi silti älytöntä lähteä syytämään ketään matkimisesta tai kopioinnista, kun sitähän se kaikki muukin pukeutuminen viime kädessä on. Toisaalta, jos ei ole silmä harjaantunut erottamaan kymmentä henkkamaukkateiniä tai kymmentä aasialaista toisistaan, niin onko se jonkun vika?

Nomppa kirjoitti...

Hoho, oot niin nopee postailija, että kerran päivässä koneella käyvä jää ihan jälkeen, joten meinasin tulla kysymään, että "oletko värjännyt hiuksiasi?" mutta hoksasin selata vähän alaspäin.

Mutta joo, hieman postauksen aiheeseesta poiketen tulin vaan tänne kehumaan hiuksiasi, ovat muuten todella kivat ja sävykin on ihan "sun värinen" 8)

Nomppa kirjoitti...

"aiheeseesta"

oonpa hyvä kirjottaa :D

Idhren kirjoitti...

Nomppa, hehe, maltti on valttia ;) Mä lupaan hei hellittää tahtia :D Ja kiitti :)

sugar kane kirjoitti...

Word! Näitä mielikuvitusta vaativia kommentoijia on näkynyt (tietenkin anonyymeinä) viime viikkoina (koulujenalkuvitutuksen takia?) harvinaisen runsaslukuisina jegin kommenttilaatikoissa. Mun viesti heille on, että NÄYTTÄKÄÄ ITSE MALLIA!

Sä kuvaat TODELLA kauniisti, muuten, matkisin jos osaisin! :)

Solutasolla kirjoitti...

Hyvin tiivistetty pointti, joka on niin totta. Keneltä se tosiaan on pois, jos on samannäköisiä vaatteita? Pitäisikö muotiblokkareiden olla tarkoituksenmukaisesti erilaisia? Jos se on pointti, arvostelijat menköön vaikka Hel looksiin katselemaan hikipanta-puku-uimalasit-yhdistelmiä. Ei niissäkään mitään pahaa ole, mutta annetaanpa kaikkien kukkien kukkia, myös muotiblokkareitten kukkien ja nahkahameitten.

Roosa kirjoitti...

Niin tuttu juttu, minua on aina kummastuttanut sellaiset tyypit jotka haukkuvat jonkun tyyliä koska se ei ole "erikoinen, omalaatuinen plaaplaa". Miksi pitäisi pukeutua erikoisesti vain erikoisesti pukeutumisen takia? Minä ainakin viihdyn omissa kuteissani välittämättä siitä esiintyykö niitä muiden päällä paljon vai vähän.

Emmanuelle kirjoitti...

Ehkäpä se on myös siinä, että jonkin vaatteen nerokkuuden huomaa vasta kun sen näkee jonkun muun päällä. Esim nahkahame. Myönnän että haluan sellaisen. Koska muutamat henkilöt ovat osoittaneet kuinka muuntautumiskykyinen ja hyvännäköinen se on. Legginsit ovat käytännöllisiä. Kuten myös nahkatakitkin. Voisiko se myös olla asenteesta kiinni eli haluaa sen vaatteen itsensä takia eikä sen takia että kaikilla muillakin on?

Upea tukka btw. :)

Nelliina kirjoitti...

mä olen niin tasan samaa mieltä, muutenkin naurattaa kaikenlainen matkimisesta syyttely :D siis sehän on ultimate kunnia sille ketä matkitaan, mä ainakin olen ihan onnessani jos joku sanoo että otti minulta vaikutteita asiaan X. Siis sehän tarkoittaa että tyylissäni on ollut jotain kiinnostavaa muillekin. Ja sama juttu, mä oon sen verran persoona että ei tasan moni näytä samalta vaikka olisi täsmälleen samat kuteet päällä ;) ja lisäksi muita metrin pidempi, joten sekin vielä erottaa kivasti muista. Ja oikeasti silläkään ei ole väliä erottaako vai ei, kunhan tykkään vaatteistani. Massaa, ei massaa, ketä kiinnostaa?

Alinea kirjoitti...

Jepjep. Hyvät ideat on varastamista varten :) Mutta sellainen yksi yhteen kopioiminen on kyllä vähän hämmentävää... Joillain nettisivuilla on kuvia julkkiksista ja sit lista tuotteista joita kyseisellä tyypillä on päällään ja linkit nettikauppaan :) Hohhoijaa.
Toisaalta, oma persoona punkee sieltä kuitenkin niin että vaikka vetäisin päälleni Penelopen vaatteet, en silti näytä Penelopelta. Tuossa taannoin kokeeiltiin kahden kaverini kanssa toistemme vaatteita, emmekä tosiaankaan näyttäneet tekstiilikaksosilta!

Stazzy kirjoitti...

"myönnyn erotteluun jos kerrot minulle mikä se tarkka ero on matkimisen ja ideoiden ottamisen välillä"

Enpä minä sitä voikaan kertoa, sillä sen määritelmä on ihan minun omien korvieni välissä.

Raja menee jossain siellä kyvyssä näyttää omalta persoonaltaan, vaikka olisi puettu (lähes) samoihin vaatteisiin kuin muutkin huoneessa olijat. Toisilla se kyky on, toisilla ei.

Siihenhän en toki puutu miltä pitäisi ihmisen näyttää. Jokainen viihtyy niissä vaatteissa kuin viihtyy, mutta toisaalta se ei estä minua ajattelemasta, että "Onpas tylsästi samannäköinen kuin muutkin." (Tokikaan sitä ei ole pakko mennä johonkin blogin kommenttilaatikkoon kertomaan..)

MouMou kirjoitti...

Oho, täällä olikin isompi keskustelu aiheesta.:) Tulenpa minäkin kantamaan korteni kekoon. Minulla on sellainen paha ajatustapa, että silmissäni jostakin vaatteesta ns. menee maku, jos sitä katselee liikaa. Niin omista kuin muistakin. On kamalaa/hassua katsella, kun Jyväskylä keskustassa kävelee hieman eri sävyisiä klooneja. Onhan se normaalia ostaa samoja vaatteita, kun valikoimat eivät ole suuret ja muutenkin. Välillä vaan tuntuu, että ihmisen oma persoona katoaa kadulla tallaavien sekaan. Ei kai siinä ole mitään pahaa, mutta minun nenäni tämä kloonituotanto nyrpistää!:D (ylläri)

"Ja kun miettii, useimmiten matkituimmatkin ideat kuitenkin muuttuvat matkalla, ja lopulta toteutus on kuitenkin jollain tavalla erilainen kuin alkuperäinen innoitus." Siinäpä hyvä pointti, minun pitäisi pitää tuo mielessäni.:)

Piti muuten sanoa, että ihana vyö tuo violetti.:)

MouMou kirjoitti...

Tulipa taas valtakunnan sekavin kommentti!:D Nukkumaan ->

Idhren kirjoitti...

Sugar kane, mahdollista varmasti. Haluaisin myös kovasti uskoa, että koko matkimishuutelussa on kyse lähinnä nuorien keskinäisistä valtataisteluista ja muista, ja että ne asenteet ainakin laantuisivat iän ja itsevarmuuden kasvun myötä, mut hei, on ne isot ihmiset ennenkin yllättäneet ;o Ja kiitos :)

Solutasolla, näinpä :)

Roosa, tuohon minäkin yritän pyrkiä, siis siihen, että itsellä on hyvä ja mukava niissä vaatteissa olla, ja vähän tuntuu hassulta, että jollekin vaatteiden ensisijainen funktio olisi huutaa maailmalle et kattokaa nyt miten erikoinen mä oon, vaikka sitten mukavuuden kustannuksella. Tokihan niinkin saa tehdä.

Emmanuelle, juuri näin. Ennen nahkahamebuumia en edes osannut ajatella nahkahametta osana arkista ei-tyrkky-eikä-seksipommimotoristi-luukkia ;> Ennen legginspyöritystä hyvä jos edes tiesin moisen vaatteen olemassaolosta. Usein blogeja selatessa fiilis onkin "ai näinkin voi tehdä, vautsi!" :> Ja kiitti :)

Nelliina, yhdyn täysin. Kohteliaisuutena minäkin sen ottaisin, ja uskoisin tosiaan olevani silti ulkoisesti erilainen kuin matkijani. Ja tosiaan - jos joku ei minua erottaisi ihmisvilinästä, ei se juurikaan haittaisi. :>

Alinea, olen huomannut muuten saman. Vaikka pukisi kaverinsa vaatteet päälleen, niin silti näyttäisi niissä erilaiselta kuin kaverinsa, aika ilmeisestä syistä johtuen, puhumattakaan julkkisten matkimisesta. Eipä ole kukaan muakaan Carrieksi kadulla erehtynyt luulemaan, vaikka hiukset on kiharat ja joskus rinnuksissa keikkuu kukkanen ;)

Stazzy, oolrait, selvä homma :)

Idhren kirjoitti...

Moumou, minä en näe klooneja - naamat kuitenkin vaihtelee ;) Ja joo, kyllähän sitä voi yliannostuksesta maku mennä ihan mihin tahansa, eikä siinä mitään, mutta toisaalta, minkäs yksilö sille voi? Ei yksilön ole mitään järkeä alkaa miettimään, että mikä se kollektiivinen maku on ja sitten alkaa soutamaan vastavirtaan ihan vaan, että massa pysyisi riittävän heterogeenisenä eikä Moumon tarvitse tuskailla ajatellessaan Jyväskylän keskustaa ;> Ymmärrän, että asiaintila yleisesti ottaen voi ärsyttää, mutta yksilötasolla - minkäs sitä tekee, ketään yksittäistä ihmistä ei asiasta voi alkaa syyttää.

Itse muuten huomasin käpykylästä Tampereelle muutettuani tämän: käpylässä ihmisillä oli erittäin vaatimaton tyyli, suorastaan mitäänsanomaton, noin siis kokonaisuutena. Kaupunkiin tullessani olin koko ajan häikäistynyt siitä miten upeita ja tyylikkäitä ihmiset ovat, jo se perustunika leggareiden kanssa oli kuin jostain muotilehdestä ;> Että ehkä se on sekin millaisessa ympäristössä on tottunut katselemaan ihmisiä - kun selailee paljon blogeja ja lehtiä, näkee suuremman skaalan erilaisia asioita, ja sitten kun katsoo homogeenisempää yhteisöä, alkaa silmissä harittaa. :>

Idhren kirjoitti...

Aijoo, mun käpykylä muuten oli siinä 65 kilsaa Jyväskylästä ilmansuuntaan X ;) Huudeilta ollaan, ainakin melkein :D

Solutasolla kirjoitti...

Hei, mietiskelin eilen illalla vieläkin nostamaasi aihetta ja blogien arvostelijoita ylipäätään. Tuntuu, että tällä massalla on elämänsisällöllisiä vajaavaisuuksia, koska ei mulla ainakaan ole edes aikaa valittaa tylsiin/matkiviin/liian isopohkeisiin (lol) blogeihin niitten sisällöstä ylipäätään. Ketään ei ole pakotettu lukemaan matkivia muotiblogeja eikä muutakaan,miksi sitten lukea?

Jos ihmiset taas tykkäävät reklamoida asioista, suosittelen kaikille esimerkiksi makeistehtaille asiakaspalautteen kirjoittamista, koska sieltä voi jopa saada jotain valittamisen jälkeen. Tästä blogien arvostelusta kun ei kukaan saa yhtään mitään.

Idhren kirjoitti...

Solutasolla, loistava pointti ja mahtava idea ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...