23.8.2008

Haaste: Tällainen olisin miehenä

Kuva: "Nerd Glasses" - DeaPeaJay Flickr.comissa tällä lisenssillä

Kuten jo sanottu, sain haasteen kertoa millainen olisin, jos olisin mies. Pähkättyäni aihetta pitkään tulin siihen tulokseen, että jos minulla olisi eri geenit, niin kuka tietää minne ne olisivat minua ohjanneet. Ehkä olisin saanut urhelijageenit, ehkä olisin saanut aggressiivisuusgeenit. Kenties geenini olisivat tehneet minusta komean ja vankkarakenteisen, ehkä laihan ja aneemisen. Koska tätä puolta ja sen vaikutuksia on kuitenkin aika mahdotonta lähteä arvailemaan, pohdin asiaa siis lähinnä kasvatuksen pohjalta.

Pyöriteltyäni lapsuusmuistojani ja kasvattajieni asenteita ja sukupuolirooleja, tulin toiseen tulokseen: kiinnostuksenkohteeni ja perusluonteeni olisivat varmasti aika samanlaisia kuin naispuolisenakin, sen verran sukupuolineutraalia kasvatusta koen saaneeni. Esimerkiksi minua on kannustettu koulunkäyntiin ja kirjojen lukemiseen aika samoilla tavoilla ja samoilla sanoilla kuin pikkuveljeäni. Erilaiset tietokirjat ovat olleet molemmille vakiolahja syntymäpäivillä ja joulupaketeissa, ja kannustus on ollut sekä opiskelun tärkeyttä korostavaa, että myös oman parhaansa tekemiseen kannustavaa. Vertailu veljeeni ei kuitenkaan täysin onnistu, sillä olemme kuitenkin lopulta kasvaneet eri kodeissa eri ihmisten ja eri asenteiden vaikutusten alaisena.

Kuva: "Reading" - Sugar Pond Flickr.comissa tällä lisenssillä

Listaan muutamia asioita, jotka eivät lapsuudessani varmasti olisi olleet toisin, vaikka sukupuoleni olisikin ollut eri.

- Katsoin toimintaelokuvia vaarini kanssa jo ennenkuin osasin lukea tekstityksiä. Pidin sankareinani Arnold Schwarzeneggeriä, Mel Gibsonia, Bruce Willistä ja Sylvester Stallonea. Lempielokuviini kuului Alien-saaga, Leathal Weapon -trilogia ja myöhemmin myös neljäs jatko-osa, Die hard -trilogia (neljättä elokuvaa en ole vieläkään nähnyt) ja tietysti Rocky- ja Rambo-elokuvat. Vaarini oli myös suuri James Bond -fani, ja olenkin katsonut hänen kanssaan kaikki elokuvat uusimpia lukuunottamatta. Opin tästä, että myös Sean Connery ja Roger Moore rokkaavat.

- Luin paljon lapsille ja nuorille kirjoitettua tietokirjallisuutta. Jurassic Park -elokuvan myötä koin ylitsevuotavan innostuksen saada selville ihan kaikki dinosauruksista, joten tietokirjallisuuslukemistooni kuului myös erilaisia muinaishistoriateoksia (edelleen lapsille ja nuorille suunnattuja, tietenkin) ja pikkuautojen lisäksi muovisia dinosaurushahmoja. Contact-elokuvan myötä koin vastaavasti ylitsevuotavan innostuksen saada selville ihan kaikki tähdistä ja avaruudesta, joten liityin Ursaan, luin Tähdet ja avaruus -lehteä, tuijotin talvista tähtitaivasta ja haaveilin astronomin urasta.

Kuva: "Dinosaur Walk" - Mykl Roventine Flickr.comissa tällä lisenssillä

Saan luultavasti kiittää näitä kahta kiinnostuksenkohdetta siitä, että kiinnostuin ainakin hetkeksi matematiikasta ja otin selvää kehitysopista ja kosmologiasta, niin paljon kuin nyt teini-ikään tullut ihminen voi ymmärtää. Tähtikiinnostukseni ajoi myös lukemaan 15-vuotiaana Esko Valtaojan kirjan Kotona maailmankaikkeudessa, ja lähetettyäni hänelle ihailevaa sähköpostia sain kunnian olla siihen mennessä hänen nuorin faninsa. Kirjan lukeminen johti myös siihen, että pääsin rippikoulussa korjailemaan papin käsityksiä evoluutioteoriasta.

- Minua kannustettiin lapsesta asti urheilemaan, erityisesti vaarini oli aina hinkumassa minua mukaan lenkille tai hiihtämään. Aluksi menin mukana, mutta jossain vaiheessa touhu ei ollut enää hauskaa. En usko, että minua olisi painostettu enempää, vaikka olisinkin ollut poika.

- Kaiken tämän seurauksena ja sivuoireena olisin ollut koulussa samanlainen yhtä aikaa itsestään epävarma ja itsevarma hikipinko, kuin olinkin.

Kenties poikuuteni olisi altistanut minut kiusaamiselle, enkä olisi seurustellut ennen 20. ikävuotta. Pitäisin nykyisellä tavalla scifistä ja tietokoneista, ja hikipinko-leiman lisäksi saisin leiman nörtti. Toisin kuin tyttöjen kohdalla, sitä ei pidettäisi seksikkäänä ja erikoisena, vaan säälittävänä ja elämättömänä, mikä voisi latistaa itsevarmuuttani. Koska aikani ei kuluisi muodin ihkuttamiseen, aikani kuluisi luultavasti pelaamiseen nykyistä suuremmissa määrin, mikä mahdollisesti lisäisi angstista itseinhoani. Musiikkimakuni olisi sama kuin nytkin - elektroa, jazzia, elokuvien soundtrackkeja ja satunnaista heviä sekä pop/rock -linjaa. Suosikkisarjoihini kuuluisi, kuten nytkin, paljon scifiä.

Kuva: "Marco Gomes com camiseta Nerd Power" - Marco Gomes Flickr.comissa tällä lisenssillä. Huomatkaa hiusten samankaltaisuus omaan pehkooni.

Minulla olisi kuitenkin yhtä nörttejä kavereita, joiden kanssa lievittäisimme elämisen tuskaa kilpailemalla siitä kuka saa pelattua GTA:n uusimman pelin ensimmäisenä läpi ja polttelemalla kotikasvatteista pilveä. Nörttikavereideni vaikutuksesta katsoisin mahdollisesti nykyistä innokkaammin animea ja naisen puutteessa pornoa. Minulla saattaisi jopa olla pumpattava Barbara.

Kuva: "Cannabis Pastilles" - Psd Flickr.comissa tällä lisenssillä

Vakavana maailmantilasta huolestuneena sieluna hakeutuisin opiskelemaan suunnilleen samaa alaa kuin nytkin opiskelen, vaihtoehtoisesti painisin itseäni dippainssiksi (huonoista matemaattisista taidoista huolimatta) tai kansainvälisen politiikan kandiksi.

Isona minusta tulisi hieman tyylitajuisempi, mutta edelleen nörttileimalla varustettu toimistoihminen, joka on vihdoin löytänyt toisen mukavan nörtin rinnalleen ja on juuri hankkinut lelukseen HD-telkkarin, jolla pyörittää pelejä ja ihkuttaa demoja. Olisin siis... poikaystäväni, mutta rutkasti nörtimpi.


Kuva: "Nerd!" - Aev Flickr.comissa tällä lisenssillä

Lapsuuteni sankareiden ihailu ei todennäköisesti olisi ollut yhtä romanttista kuin tyttönä, joten kenties olisin innostunut myös treenaamaan itsestäni lihaksikkaan. Voihan myös olla, että en olisi vanhempana kokenutkaan James Bondeja naisia loukkaavasti kohtelevina elokuvina, vaan olisinkin ottanut oppia naishurmurilta.

Kuva: "Random muscle guy" - Dustinpsmith Flickr.comissa tällä lisenssillä

Loppukaneettina todettakoon, että olisin siis suurilta osin aika samanlainen miehenä kuin naisenakin, poislukien kiinnostukseni muotiin ja pukeutumiseen. Olen kuitenkin kaikesta huolimatta kasvanut sen verran streotyyppisissä oloissa haluten ehdottomasti sulautua massaan, etten olisi rohjennut edes leikkiä ajatuksella alkaa esimerkiksi fruittariksi. Jos blogaisin, käsittelisin luultavasti teknologiaa, pelejä, tekijänoikeuksia tai muuten maailman ilmiöitä blogissani.

Haastan oman miehisen egonsa paljastamaan Sallan, Stazzyn ja Nadjastrangen!10 kommenttia :

r kirjoitti...

pumpattava barbara :D jättäisit muutaman pelin ostamatta ja törsäisit sentään realdolliin. ei vaan, ne on pelottavia. mutta olisit kyllä varmaan leppoisa nörttipoika :D

Idhren kirjoitti...

Haha, just näin ;D

MouMou kirjoitti...

Ihana nörttivoima-paita!:D

poster kirjoitti...

Loistavat kuvat olit löytänyt tähän! :D

Stazzy kirjoitti...

Hmm, otan haasteen vastaan. Kuten monesti todettua, tätä pitää sulatella hetken aikaa.

Mainio kuva tuo dinontaluttaja.

Idhren kirjoitti...

Moumou, juu, kepaisi mullekin :D Vielä kun osaisin asettaa sormeni tuohon trekki-tervehdysasentoon, yllättävän vaikeaa ;D

Poster, heh, kiitti :D Hakusanalla "nerd" löytyy aika Flickristä aika hauskaa kamaa :D

Stazzy, sulatella saa, tämä on jo aika haastava... haaste :P

Emmanuelle kirjoitti...

Tuo pumpattava barbara kohta oli paras. :D

Päivän paras tirskaus.

Idhren kirjoitti...

Emmanuelle, hauska kuulla ;)

nadjastrange kirjoitti...

aww olisit ihana nörttipoika! :D

kiitos paljon haasteesta, mullaki menee hetki sen miettimiseen. :)

Idhren kirjoitti...

Nadja, joo, erityisesti kaikki nuo nörttipokat lämmittää ;)

Mietihän kaikessa rauhassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...