18.7.2008

Sinkkuelämää mikä kinkkuelämää - pettymys

Sinkkuelämää-elokuvaa lähdettiin siis katsomaan illan viimeiseen näytökseen. Ilta kun oli ja sadepilvet lupailivat hyistä vettä, päätin olla fiksu ja turvautua suunnitelma B:hen asuni suhteen. Luovuin vyöstä, vedin jalkaan makkarankuoret ja kiskaisin päälleni neuletakin ja nahkatakin. Eväiden myötä myös laukku sai vaihtua käytännöllisempään, tilavaan olkalaukkuun. Kuvassa asu ilman ilmeisiä mainittuja asioita.

Mekko - Tiger of Sweden, neule - Vila, leggingsit - Ida Sjöstedt, kengät - Bianco Footwear, feikkikukka - H&M, kello - Axcent

Olin jo aloittaa elokuva-arvosteluni toteamalla, että mielipiteeni elokuvasta on luonnollisesti oma subjektiivinen kokemukseni, ja muut voivat vapaasti olla eri mieltä. Luovuin aloituksesta päädyttyäni uskomukseen, että älykkäät ihmiset kyllä tajuavat sen muutenkin, ja epä-älykkäiden huudoista ei tarvitsekaan välittää. No, tässä se asia joka tapauksessa tuli ilmi, kierosti tai ei. Mitä se sitten kertookaan minusta.

Olen pyrkinyt kirjoittamaan tuomioni mahdollisimman spoilerittomaksi, joskin tynnyrissä tähän mennessä eläneet saattavat haluta skipata tämänkin tiedonmurusen.

Sinkkuelämää-elokuva oli enemmän tai vähemmän pettymys. Poikaystävälleni luultavasti enemmän kuin minulle, itse kun olin jo asennoitunut siihen, että elokuvan paras anti ovat vaatteet ja asukokonaisuudet. Puoliskoni uskoi elokuvan ensimmäiseen tuntiin asti, että elokuvalla voi olla jotain annettavaakin, olihan sarja kaikesta huolimatta loistava.

Elokuvan suurimpia epäkohtia olivat epäuskottavat juonenkäänteet, saippuasarjamainen kerronta ja näyttely, ja inhottavimpana asiana hahmojen eräänlainen epäuskollisuus sarjalle. Carrie on rakkautensa myötä naivistunut (ja ilmeisesti myös rikastunut huimasti, Sinkkuelämää-sarjan Carriella ei olisi koskaan ollut varaa omaan assistenttiin), Mirandasta on tehty tekopyhä Spock, hienostuneesta Charlotesta pieruhuumorin kuningatar, mikä saattaakin kyllä olla koko asian ydin (tai sitten käsikirjoittajilla vain on alatyylinen huumorintaju) ja Samantha flirttailee tasan yhdessä kohtauksessa.

Myös elokuvan pituus on laskettavissa miinukseksi - kerrontaa olisi voitu tiivistää kahdesta ja puolesta tunnista huomattavasti esimerkiksi jättämällä pois ylinäytellyt kiljahtelut ja tekonaurut joka kerta, kun tytöt tapaavat toisensa. Sitäkään ei sarjassa juurikaan nähty.

Jos ei ole paljoa odotuksia, niitä luulisi olevan vaikea alittaa. Sinkkuelämää teki senkin. Oli ehkä typerää odottaa tyylillistä ilotulitusta ja asujen perään kuolaamista, kun joka ikinen näkemisen arvoinen asu on pyörinyt jo kuukausia sitten joka toisessa blogissa (siis jo ennen Suomen ensi-iltaa), mutta odotinpa sitä silti. Petyin. Ainoastaan Star Wars: Episodi 2 sai aikaan vielä voimakkaamman reaktion elokuvateatterista lähtiessä - siihen elokuvaan oli sentään ladattu paljon odotuksia, ja lopputulos oli selkeitä hyisiä inhoväristyksiä herättävä. Tässä tapauksessa lopputulos jäi mitäänsanomattomaksi, mikä toisinaan voi olla jopa pahempi asia.

Piilomainonnan olin odottanut olevan järkyttävää, ja sitähän se onkin. Ainakin yksi odotus siis on täyttynyt. Tökeröin esimerkki on kohtaus, jossa Carrieta kuvataan Vogueen. Vaikka elokuvan katsominen olisikin muuten kuin kuvaston selaileminen, en silti haluaisi sitä tuotavan esiin näin ilmeisesti ja ratakiskoa vääntäen: kuvaa kuvan perään ja isot suunnittelijanimet vilisevät. Asiaankuuluvasti muut naiset huokailevat ja lähes itkua päästävät. Välillä kiljutaan ja tekonauretaan vähän lisää.

Ja hei, iPhone on juurikin tehty helpoksi käyttää, kuinka tyhmä pitää olla, ettei osaa navigoida, kun symbolit ovat tasoa "soita" ja "lähetä tekstiviesti"?

Oli elokuvassa jotain hyvääkin - poikkis mainitsi ensimmäisenä niistä alussa käytetyt hauskat kehykset ja fontit. Huomaa, kuka on perehtynyt aiheeseen suunnitellessaan nettisivun layouttia. Olihan tuo myös ihan perushauskaa ajantäytettä sarjan faneille, ja leffa luultavasti onkin sitä parempi, mitä vähemmällä innolla sarjaa on seuranut.

Jostain syystä elokuvan parhaat kohtaukset ja näyttelijätyöt sijoittuvat Carrien vuoteenpohjalla makaamiseen ja sitä ympäröiviin kohtauksiin - liekö sokerisuus kautta muun elokuvan keittänyt jo siinä kohtaa niin yli. Tästä huolimatta en kuitenkaan lämpene suomalaisia elokuvia kautta rantain vaivaavalle melankolisuudelle ja angstille. Joku raja sentään.

Kaikesta kritiikistäni huolimatta elokuva ei jättänyt kovinkaan vahvoja tunteita oikein mistään. Vikoja on paljon, mutta jostain syystä niiden takia ei jaksa edes kiehua. Ne vain ovat olemassa. Kenties en ole sittenkään riittävän innostunut Sinkkuelämää-universumista kohkatakseni sarjan raiskanneesta elokuvasta, enkä varsinkaan riittävän innostunut painaakseni kaiken villaisella. Joka tapauksessa olin kenties tyytyväisempi sarjan tarjoamaan loppuun kuin elokuvan tarjoamaan loppuun. Olihan sarjassa sentään yksi onnellinen pari enemmän, eikä sen saamiseksi tarvinnut sokeroida koko tuotosta ja kiljua kahta ja puolta tuntia kuin päätön kanalauma.

6 kommenttia :

Stazzy kirjoitti...

"Tökeröin esimerkki on kohtaus, jossa Carrieta kuvataan Vogueen."

Tökerö on loistava sana tähän. Kyseessä ei ollut edes mikään piilomainonta, vaan ihan rehellinen mainosfilmi. Voi sissus.

Idhren kirjoitti...

Yhdyn voimakkaasti sivulta. Olo oli erittäin vaivautunut tuota katsoessa ja myötähäpeä jotakin epämääräistä tahoa kohtaan kasvoi asu asulta - "eiks tää niiku jo loppuis".

Siiri kirjoitti...

Ah, kerrankin joku moittii elokuvaa!
Ajattelin jo leffaan mennessäni, että se on todennäköisesti huono, mutta petyin sitäkin pahemmin.
Ja nyt jaksan ihmetellä tätä blogimaailmaa, kuka hullu menee katsomaan leffan kolmesti?!?
Minusta kaikki sarjan jaksot ovat parempia kuin tämä leffa.

Idhren kirjoitti...

Siiri, kieltämättä pistää miettimään. No, ehkä jollekin se sit vaan kolahti niin voimakkaasti. Mäkin ihkutan Episodi ykköstä, vaikka poikkis taas lukee sen huonoimpiin elokuviin ikinä ;D

MouMou kirjoitti...

Ihana asu sinulla!:) Minulla ei ollut elokuvasta suuria odotuksia, joten en myöskään pettynyt... Ihan katsottava pätkä. Tai no, asuihin petyin.:/

Idhren kirjoitti...

Moumou, joo näemmä mulla oli kaikesta huolimatta odotuksia ;o Ja kiitos ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...