20.7.2008

Bongaussarjaa, osa 4

Erään alkuperäiskansan tarjoama näkemys kieleen

Luin todella mielenkiintoisen artikkelin brasilialaisesta alkuperäiskansasta nimeltä Pirahã. Kansa on ällistyttävällä tavalla onnistunut torjumaan kaiken muutoksen, jota heidän pariinsa on yritetty tuoda. Mies nimeltä Dan Everett on tehnyt vuosia töitä tuon kansan kielen ja maailmankuvan ymmärtämiseksi, ja samalla tullut haastaneeksi teorian kielen universaaliudesta, siitä, että kaikki kielet rakentuvat pohjimmiltaan samalla, biologiselle pohjalle.

Pirahãnoilla ei ole kielessään tarkkoja numeroita tai värejä. Heillä ei ole myyttejä tai pitkällistä taidekulttuuria, eivätkä he varastoi ruokaa paria päivää pidemmälle tulevaisuuteen, toisin kuin lähes kaikki muut kansat maailmassa. Kansalla ei itse asiassa ole kielessään tai ajattelussaan lainkaan abstraktioita, vaan heidän maailmankuvansa rakentuu hyvin konkreettiselle pohjalle. Vain se, mikä on heidän välittömän kokemuspiirinsä sisällä, on heille olemassa ja vain se on heille merkityksellistä. Tästä saakin mielenkiintoista pohdittavaa sille näkemykselle, että kieli muokkaa tapaa hahmottaa maailma ja ylipäätään ajatella.

Kuriositeetti: Alunperin vaimonsa kanssa lähetystyön takia Pirahãjien luokse päätynyt Everett yritti kertoa Pirahãnoille Raamatusta ja sen tarinoista. Huomattuaan, ettei kertomuksilla ollut kansalle mitään hengellistä sisältöä (2000 vuotta vanhan tarinan päätteeksi pirahãnalainen saattoi kysyä Everettiltä, että oletko tavannut tämän miehen), Everett huomasi, että hänestä itsestään oli alkanut tuntua samalta. Nykyisin mies on ateisti, mutta hänen nykyinen ex-vaimonsa jatkaa Raamatun kääntämistä kansan parissa. Kansa tosin ei ole edelleenkään kiinnostunut myyteistä.

Kuva: "Chapada de Diamantina, Bahia, Brasil" - caitlinread Flickr.comissa tällä lisenssillä

Uhkakuva: Sharia

Uudessa Suomessa Iivi Anna Masso on kirjoittanut fiksun artikkelin Sharian mahdollisesta tulemisesta Eurooppaan, tarkemmin sanottuna Britanniaan. En ole pahemmin asiaa tullut itse seuranneeksi, mutta artikkelin luettuani olen kallistumassa kirjoittajan kannalle, enkä kannata islamilaisen sharia-lain käyttöönottoa oikeudessa muslimeja koskevissa sovitteluissa. Sharia asettaa naisen erilaiseen asemaan mieheen verrattuna, ja se ei oikein käy yksiin länsimaisen oikeuskäsityksen tai tasa-arvoajattelun kanssa. Oikeuden yksi merkittävimpiä ominaisuuksia on se, että se on sama kaikille valtion kansalaisille, eikä kukaan ole eriarvoisessa asemassa suhteessa toisiinsa.

Valitse vaivasi ja selviä

Hämeen sanomat uutisoi, että syövästä selviämisessä on eroja eri maiden välillä. Suurin todennäköisyys selvitä syövästä yleensä on Yhdysvalloissa, sitten Australiassa, Kanadassa, Ranskassa ja Japanissa. Kuitenkin selviäminen vaihtelee myös syövästä riippuen. Suomessa on naisilla parhaat mahdollisuudet maailmassa selviytyä rintasyövästä, Ranskassa puolestaan paksusuolisyövästä.

Mielenkiintoista on, että samaan aikaan tämän uutisen kanssa tiedotusvälineissä uutisoitiin myös siitä, miten tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa terveydenhuolto on teollisuusmaiden pohjasakkaa. Uutisen voi lukea ainakin Pohjalaisen sivuilta. Järjestelmä on tutkimuksen mukaan kallis ja tehoton. Jännittävää on, että Yhdysvallat syyltää rahaa terveydenhuoltoon kaksi kertaa enemmän kuin muut teollisuusmaat, mutta silti laahaa jäljessä tuloksissa. Toisaalta taas syövästä selviytyminen näytti olevan sen todennäköisempää, mitä enemmän valtio on käyttänyt rahaa terveydenhuoltoon. Ainakin jotain on siis saatu aikaan.

Kuva: "Making Strides Against Breast Cancer" - spakattacks Flickr.comissa tällä lisenssillä

Arvonta, arvonta!

Nomppa kalastelee lukijoita arvonnalla. Pidän kangaskasseista ja suklaasta, joten tässä tiedetäänkin, kuka aikoo osallistua. ;>

Loppukevennys

Mies käristää kurkkua sähköllä todistaakseen kristinuskon voiman.

2 kommenttia :

moonfish kirjoitti...

Aagh, se on Masso, eikä Sasso! Vähän särähti korvaan :D

Tuo kielihomma on kyllä mielenkiintoinen. Minäkin käsitän melko vahvasti asian niin, että kieli määrittelee maailmankatsomuksen tai siis antaa tietyt rajat maailman ymmärtämiseen (ja näin ei-äidinkielisessä yhteiskunnassa asuessa olen pari kertaa törmännyt ihan konkreettisiin esimerkkeihin, en nyt tietenkään yhtäkään muista).

Idhren kirjoitti...

Haha, onpa käynyt kämmi kirjoitellessa, eikä edes oikolukusilmä ole tarttunut :D Kiitos korjauksesta ;)

Joo, kieli on ovela asia. Tuostakin kansasta on väitetty jotain sellaista, että olisivat vain yksinkertaisesti tyhmiä tai jälkeenjääneitä, mutta ilmeisesti se ei pidä paikkaansa, ja heimoon syntynyt mutta muualla kasvatettu lapsi kasvaa ihan samanlaiseksi kuin muutkin. Aika vahva osoitus tosiaan siitä, että kieli antaa rajat sille, miten maailmaa ymmärretään ja nähdään. :>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...