8.7.2008

Alas roskapuheet, kunniaan pukeutumisenvapaus!

Lanseeraan uuden käsitteen nimeltä pukeutumisenvapaus. Se tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että jokainen saa pukeutua haluamallaan tavalla toisten estämättä. Kuulostaako itsestäänselvältä turhuudelta? Niin ehkä voi kuulostaa sananvapauskin, mutta vapauden tunnustamista silti tarvitaan. Aina löytyy niitä, jotka ovat valmiita syystä tai toisesta rajoittamaan toisten tekemisiä, joko omista intresseistään lähtöisin tai ihan vain pelkkää vittumaisuuttaan. Valotan lisää.

Tekopyhäilyä

Keskustelufoorumeilla on paljon puhetta pukeutumisesta. Paljon on puhetta siitä millainen kroppa kelpaa sellaiseen ja tuollaiseen vaatteeseen, tai kuka voi pitää sitä tai tätä. Polvien pitää olla tietynlaiset lyhyisiin helmoihin, pillit sopivat vain lantiottomille, pohjepituiset legginsit ovat karmeat ja piste. Siitä mistä moinen kaavoitus ja muottiintunkeminen on saanut tavallisten ihmisten elämässä alkunsa minulla ei ole hajua, hypoteeseja otetaan vastaan.

Joka tapauksessa, arjessa se näkyy paitsi julkkisten, myös tavallisten ihmisten äänekkäänä ja armottomana arvosteluna vaatevalintoja ja kroppaa myöten. Blogeissa ja iltapäivälehdistössä ruoditaan julkkisten mokia ja pienimpiäkin virheliikkeitä, ja tavalliset ihmiset soveltavat samaa arjessa muihin ihmisiin. Joskus saatetaan möläytellä päin naamaa, että jaahas, oletkos lihonut, minusta reitesi näyttävät kyllä hirmu paksuilta noissa. Minusta tällainen on halpaa roskapuhetta. Kerron miksi.

Vaihe 1 : Tunteista

Ensimmäinen taso äänekkäässä arvostelussa ja varsinkin suoraan arvosteltavalle möläyttelyssä on tietysti tunteiden loukkaaminen. Koskaan ei tiedä kuinka herkästi joku itseensä ottaa, eikä mikään oikeuta itsetarkoituksellista toisen ihmisen loukkaamista, ja totta puhuen mitään muuta motiivia en näe moiselle huomauttelulle, kuin juurikin toisen ihmisen tunteiden loukkaaminen tai sen yrittäminen. Mitä kukaan hyötyy siitä, että joku toteaa hänen läskistyneen? Todennäköisesti haukuttava tiedostaa asian itsekin, miksi siis osoitella sormella? Minulla on oma arvioni tuosta syystä. Fraasi "ei pahalla" on menettänyt merkityksensä - jos ei pahalla, niin millä hitolla sitten?

Olen pitkään pönkittänyt itsetuntoani etsimällä toisista ihmisistä vikoja, vaikka sitten kuinka pieniä tahansa. Sen tiedostaminen, ettei se toinenkaan ole upeudestaan huolimatta täydellinen, on auttanut hyväksymään omat viat ja epätäydellisyydet. Tämä ookoo. En ole koskaan kuitenkaan mennyt ääneen sanomaan pilkaten, että kato nyt totakin, tai vielä pahempaa, mennyt toisen nenän eteen laukomaan näkemyksiäni tämän ulkonäöstä. Lukiossa koin herätyksen tällaisen toiminnan vastenmielisyydestä täysi-ikäisten toverieni osoittaessa käsittämätöntä suppeanäköisyyttä arvostellemalla ohikulkijoita pahansuovasti oma nenä pilvissä.

Iän karttuessa olen saavuttanut sen pisteen, ettei minun enää tarvitse etsimällä etsiä toisista vikoja - voin katsella hyvillä mielin muita ihmisiä positiivisten lasien kautta, etsiä ihmisistä hyviä ja upeita puolia. Samalla tavalla katson nykyisin itseäni paikoittaisista angsteista huolimatta. Kuitenkin välillä on hyvä todeta, ettei kukaan ole täydellinen, muttei tarvitsekaan olla. Onko siis vikojen etsiminen muista ja muiden valinnoista lopulta oman itsetunnon nostattamista? Tässähän ei mitään vikaa ole niin kauan, kun arvionsa pitää omana tietonaan.

Vaihe 2 : "Median asettamista ulkonäköpaineista"

Sen lisäksi, että äänekäs arvostelu voi loukata, sillä on myös toinen taso, joka kytkeytyy yhteiskunnan arvoihin ja ongelmiin. Siinä missä keskustelufoorumit pursuilevat myös arkielämän etikettejä ja tiukkoja ulkonäkömuotteja, ne pursuilevat myös päivittelyä ulkonäköpaineista ja Suuresta Pahasta Mediasta, joka niitä erityisesti nuorille ja naispuolisille asettaa. Samojen ihmisten näkee sekä latelevan tiukkoja sääntöjä siitä, minkä painoinen, muotoinen ja näköinen tulisi olla voidakseen kulkea kadulla, että paheksuen, miten ei erityisesti nainen voi edes näyttää normaalilta ihmiseltä voidakseen tuntea olonsa upeaksi. Ihan tekisi mieli mennä kumauttamaan ratakiskolla - haloo haloo, mistä ne asenteet lopulta lähtevät ja mikä niitä asenteita ja odotuksia lopulta pitää elossa? Tavalliset ihmiset. Ilman tavisten tukea mikään ilmiö ei elä kovin pitkään.

Joka kerta, kun joku aukoo vaikkapa julkisella keskustelufoorumilla suutaan siitä miten ihmisten, joilla on rumat polvet, ei tulisi käyttää hameita, joka kerta siinä ylläpidetään ajatusta siitä, että ihmisen on oltava tietynnäköinen. Siinä myös samalla ollaan itse sitä Suurta Pahaa Mediaa, jota voidaan syyttää kaikista ihmisiä riivaavista ongelmista. Ilmiö on sama kuin tasa-arvossakin - naiset valittavat, miten yhdenyön suhteita pitäviä naisia pidetään lutkina, vaikka itse ovat juuri niitä, jotka kanssasisariaan lutkittelevat. Valitetaan ongelmasta, jota itse pidetään elossa oikein elvytysvälineiden kanssa.

Vaihe 3 : Makuasioista ei voi kiistellä

Kolmas taso äänekkäässä arvostelussa on kauneuskäsitysten subjektiivisuus. Jokaisella on oma makunsa, oma tyylinsä, ihmiset pitävät erilaisia asioita kauniina. Joissain kulttuureissa pidetään edelleen pyöreyttä ja lihavuutta esteettisenä ja kauniina asiana, merkkinä hyvinvoinnista, ja toisaalta länsimaissa ihannoidaan laihuutta ja timmejä lihaksia. Ei ole olemassa parasta makua tai mieltymystä, mikään ei kerro meille, mikä mieltymys lopulta on oikea tai mikä väärä. Mieltymykset voivat olla erilaisia, ja se, mitä itse ääneen laukoo, on tietysti aina lähtöisin niistä ikiomista mieltymyksistä. Vaan muilla voi olla erilaisia mieltymyksiä, jotka eivät ole sen oikeampia tai väärempiä kuin toisenkaan.

Mitä hyötyä siis lopulta edes on omien mieltymysten ääneenjulistamisesta, ellei siis erikseen mieltymyksiä tiedustella? Saa niitä toki julistaa, mutta on silti turha kuvitella, että oma kaneusmieltymys olisi jokin universaali ja kiveenhakattu totuus. Täysin perustelematonta on mennä tekemään julistustaan toiseen ihmiseen kohdistuen, ellei sitä sitten erikseen pyydetä.

Loppupäätelmät

Olen sitä mieltä, että sen sijaan, että keskittyisimme ääneen arvostelemaan toisten ulkonäköä ja siihen liittyviä valintoja armottomasti ja kovasanaisesti ja pönkittämään näin itsetuntoamme, voisimme keskittyä pönkittämään muiden itsetuntoa. Blogikulttuurissa on jo miellyttävän paljon lämminhenkisyyttä ja vilpittömiä kehuja - niitä tarvitaan enemmän. Kun vahvistamme toistemme itsetuntoa vioista ja epätäydellisyyksistä huolimatta, hyväksymme toisen sellaisena kuin tämä on, ehkä opimme hyväksymään paremmin myös itsemme ja omat vikamme. Saamme varmasti myös itse vastaavasti kehuja ja hyväksyntää, vioistamme huolimatta.

Muistetaan aktiivisesti käsitettä nimeltä pukeutumisenvapaus, ja sovelletaan sitä yhtä aktiivisesti. Kunnioitetaan toistemme valintoja, ja jos tilaisuus arvostella ääneen tulee, muistetaan, että sanomisemme voivat vaikuttaa laajemmin kuin ensin käsitämmekään. Mielipiteet on hyvä tuoda julki vastuullisesti, vaikka kuinka olisikin "mun mielipide!" Laitetaan päälle positiivisuuslasit, ja yritetään etsiä itsestämme ja muista ihmisistä hyviä puolia, niitä, jotka tekevät meistä kustakin upean.


Lisää aiheesta ja aiheen vierestä:
Heijastuspinta: Ei, et näytä lihavalta
Heijastuspinta: Korkea vyötärö rokkaa pikselisti
Paras aika vuodesta: Tiedotusluontoista


Edit: lue myös:
Heijastuspinta: Tyyliblogaamisen turhuus

51 kommenttia :

christina kirjoitti...

Täyttä asiaa! Ihanaa, että joku on lähtenyt ruotimaan asiaa ihan muutenkin kuin pintaa raapaisemalla. Ihmiset todellakin keskittyvät nykyään liikaa niiden huonojen puolien etsimiseen, sysäten positiiviset puolet pois. Entä jos toisinaan muutama lisäkilo tuokin toiselle kaunista pyöreyttä poskiin, kaivattua uhkeutta etumukseen tai kivan hyppyrin takamukseen - miksi silloinkin päädytään nyrpistelemään nenää kuin lihominen olisi jokin sairaus? Ja kuten sanoit, ihmiset unohtavat toisinaan liiankin helposti, että me voimme toisinaan olla osa sitä mediaa, mikä saa aina syyttävän sormen osakseen - ja me voimme tavoillamme naurettavan helposti mediaan ja sen ihanteisiin vaikuttaa. Ei se media ole mikään itsestään syntynyt ihanteiden määrittäjä, mehän sen median takana lopulta seisomme.

Ja jos en nyt lopeta niin paasaan koko loppuillan. :D Anyway. Loistava postaus!

Ja pukeutumisenvapaus todellakin kunniaan. Kyllä minäkin lapsen väärät sääret omaava mustelmapolvi niihin polvet paljastaviin hameisiin aina päädyn.

cake kirjoitti...

Jälleen kerran niiin täyttä asiaa! Sait hyvälle tuulelle :) Nuorempana kuljin itsekin porukoissa, joille hauskanpitomuodoista mieluisin oli - yllätys sinällään - muista pahaa puhuminen. Itsekään tuskin jäin porukassa hiljaisimmaksi. Olen kuitenkin luonteeltani melko positiivinen ihminen, ja ennen pitkään tuollainen tekopyhäily ja keinotekoisen hilpeyden hakeminen sai minut ahdistumaan. Nykyään liikun uusissa piireissä ja jaksan ihailla ihmisiä, jotka muiden mielipiteistä huolimatta uskaltavat piristää kanssaihmisiään pukeutumalla kuten itse sen parhaaksi kokevat, rikkomalla rajojaan tai kulkemalla käsikynkkää massamuodin kanssa. Mielestäni vaatetuksen valinnassa tärkeintä ei ole minkäänlaisten sääntöjen seuraaminen tai yleisten mielipiteiden noudattaminen, vaan persoonallisuutensa mukaan pukeutuminen. Tyylin muodinmukaisuusasteesta välittämättä tulen lähes poikkeuksetta hyvälle tuulelle tavatessani ihmisen, joka silminnähden nauttii olla vaatteissaan. :)

Nomppa kirjoitti...

Nyt kyllä osuit hyvään aiheeseen.

Itseäni on kummastuttanut nyt lähiaikoina se, että muutamassa blogissa ihan normaalikokoisiakin ollaan alettu haukkumaan läskeiksi. Arhg, miksi kaikkien pitäisi taipua johonkin luurangonlaihaan muottiin..

Alan jo pelätä sitä päivää kun minun blogini kommenttilaatikko alkaa täyttyä noista "läski" -kommenteista.

(apua, selitänköhän nyt ihan aiheen vierestä :D)

desthea kirjoitti...

Asiallista pohdintaa, taas kerran! :)
Ja muuten, sulle ois mun blogissa pikku palkintomerkki (viimesimmän postauksen loppupäässä). Ellet ole niitä kasapäin jo saanut.. ;)

pinja2 kirjoitti...

Tosi hyvä postaus! Tosi turhaa etsiä muista vikoja ja huomautettavaa. Jos joku juttu ei iske, niin ainakin voisi olla kiva ja pitää turpansa ummessa. Kommentit lihoamisesta tai huonosti istuvista housuista/hameesta ei varmastikaan piristä pätkän vertaa toisen päivää. Onko sitten pakko olla tahallaan ilkeä? Itse ainakin pidän ajatukseni ominani, jos nyt edes satun kiinnittämään pahalla tavalla huomiota toisen vaatetukseen tms.

Idhren kirjoitti...

Kiitokset kaikille kommentoijille aiheen positiivisesta vastaanotosta, tää aihe on pyörinyt usein mielessäni, ja jotenkin nyt päivän sisään uskomattomia kommentteja sekä blogeista että foorumeilta luettuani mitta tuli yksinkertaisesti täyteen. Toivottavasti myös joku havahtuisi miettimään omia asenteitaankin - se on meistä itse kullekin välillä ihan terveellistä :)

Desthea, oi, kiitoksia tästä :) Olen nyt ihan otettu ^^^

Pink Chihu kirjoitti...

Damn, puhut niin asiaa. :D Osasit hyvin kirjoittaa ylös monien muidenkin tuntemukset, kuten esimerkiksi vaikka minun. Jatka samaa rataa, tällasia postauksia tarvitaan lisää! =))

Idhren kirjoitti...

Ei pelkoa, linja tulee jatkumaan :D

Bereniikke kirjoitti...

Niin totta! Tuota samaa olen kauan miettinyt, yrittänyt jopa asiasta valistaa, mutta en ole löytänyt sopivia sanoja. Tiivistit mielipiteeni täydellisesti!

Idhren kirjoitti...

Bereniikke, hauska kuulla :) Nyt voit valistaa näitä sanoja apuna käyttäen ;)

Anonyymi kirjoitti...

Ihan hieno blogi ja kiva että pohdit tälläistäkin aihetta. Toisaalta nuoruutesi tosiaan paljastuu siitä, että kirjoittelet tälläistä vaate- ja ulkonäköaiheista blogia niin innokkaasti samaan aikaan kun kritisoit samaa toimintaa.

Ketä kiinnostaa koko pukeutumistouhu näin paljon? Toivottavasti "kiva" vaatteista puhumisesi rauhoittuu vanhetessasi ja alat kirjoittaa jostain oikeasti merkityksellisestä aiheesta. Vapaasti saa valinta vaikka mistä ihmiskuntaa uhkaavista aiheista. Muista kuin legginseistä.

Terveisin, mies.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, oma suppea katsantokantasi paljastuu siitä stereotyyppisestä ajatuksesta, että vaatteet ja tyyli ovat vain pinnallista ja epä-älykästä vouhotusta, johon ei voi liittyä vakavia aiheita. Olet samojen ajatusmallien vanki, joita juurikin kritisoin.

Maailmaa ei muutenkaan muuteta kliseisesti ja suurin sanoin ilmastonlämpenemisestä tai ympäristöstä meuhkaamalla, vaan arkipäivää muuttamalla. Mikä sen parempi tapa vaikuttaa maailmaan kuin vahvistamalla ihmisten itsetuntoa ja herättämällä heitä tarkastelemaan omia ajatuskuvioitaan.

Toivottavasti oma halukkuutesi neuvoa ihmisiä mitä heidän tulisi tai ei tulisi tehdä elämällään rajoittuu oman kypsymisesi myötä.

Idhren kirjoitti...

Ja anonyymi, mikäli luet tekstini tarkemmin, huomaat, että kritisoin ulkonäköpaineita, muiden mielen pahoittamista ja tajuamattomuutta siitä, että itsemme toistamme herkästi niitä ajatuskuvioita, joista toisaalta syytämme mediaa. Kirjoituksistani taas et tule löytämään ajatuksia, jotka kehoittaisivat ihmisiä olemaan ulkonäöltään yhdenlaisia tai yhden kaavan mukaisia, päin vastoin, huomaat, että kannustan ihmisiä olemaan tyytyväisiä itseensä ja valintoihinsa, olivat ne mitä hyvänsä.

Uskottavuutesi karisee täysin osoittaessasi, että olet itse asiassa joko kyvytön ymmärtämään lukemaasi tai muuten vain käsittelemään asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tarkennan väitettäni siten, että koko "ulkonäköpaineen" konsepti on niin naurettava, että ketä se jaksaa kiinnostaa.

Tätä painetta myöskin esiintyy vain niin nuorten keskuudessa, jotka tälläisiä blogeja jaksavat lukea ja kirjoittaa, että suuremmassa mittakaavassa asia on mielestäni aivan turha. Ikäänkuin pieni välivaihe elämässä, joka sillä hetkellä tuntuu niin tärkeältä että siihen jaksaa panostaa näin paljon..

Vaatteista ja ulkonäköpaineista loputtomasti jauhamisen tarve vähenee kyllä iän myötä, don't worry.

Ja nämä kommentit koskevat koko blogiasia, jossa ihmetellään milloin mitäkin strech-housujen ominaisuuksia, ei niinkään vain tätä postausta, missä oli jotain ideaakin toki.

Mutta jatka vain kirjoittamista, niinkuin varmasti teetkin. Äläkä huoli minusta, en palaa. Aiheutat minulle ahdistusta ja pahaa mieltä ihmisten keskittymisestä aivan turhiin asioihin.

Idhren kirjoitti...

"Tarkennan väitettäni siten, että koko "ulkonäköpaineen" konsepti on niin naurettava, että ketä se jaksaa kiinnostaa.
"

Se tuntuu kiinnostavan erittäin monia. En tiedä millaisessa tynnyrissä elät, mutta kannattaa välillä katsella vähän ympärilleen.

"Tätä painetta myöskin esiintyy vain niin nuorten keskuudessa, jotka tälläisiä blogeja jaksavat lukea ja kirjoittaa, että suuremmassa mittakaavassa asia on mielestäni aivan turha. Ikäänkuin pieni välivaihe elämässä, joka sillä hetkellä tuntuu niin tärkeältä että siihen jaksaa panostaa näin paljon.."

Niin pieni välivaihe, ettei kannata tarjota ajatuskuvioita, joilla sen välivaiheen saa kenties menemään ohi nopeammin? Oletko tietoinen siitä, että nuoria ihmisiä sairastuu osittain juuri näiden paineiden takia? Oletko tietoinen siitä, että mitä nopeammin ihminen oppii hyväksymään itsensä, sen nopeammin hän voi tavoitella onnea?

"
Ja nämä kommentit koskevat koko blogiasia, jossa ihmetellään milloin mitäkin strech-housujen ominaisuuksia, ei niinkään vain tätä postausta, missä oli jotain ideaakin toki."

Jossain blogeissa ihmetellään milloin minkäkin vempeleen teknisiä ominaisuuksia tai pääministerin naisheilasteluja. Kukin valitkoon mielenkiinnonkohteensa ja antakoon muiden pitää omansa. Kuka sinä olet päättämään muiden puolesta mikä on tärkeää?

Ole hyvä äläkä palaa, olet masentava osoitus siitä, miten maailmasta löytyy ihmisiä, joilla on pakottava tarve neuvoa muita mitä tehdä elämällään. Huolehdi vain omasta elämästäsi ja siitä, että olet itse onnellinen, mutta älä tee sitä muiden kustannuksella.

Idhren kirjoitti...

Ja toisaalta, miksi kaikkien mielenkiinnonkohteiden edes pitäisi olla tärkeitä? Maailmasta katoaisi monta harrastusta ja monta asiaa, jos kaikki lakkaisivat olemasta kiinnostuneista muista kuin joistakin määrittelemättömistä TÄRKEISTÄ asioista.

ia kirjoitti...

Asiateksti, sietäisi jokaisen blogeissa ja foorumeilla pyörivän lukea. Mä muuten vihaan, VIHAAN kommentin aloitusta "ei pahalla, mutta..". Senkö jälkeen voi suoltaa tekstiä ihan mistä vaan ilman, että kirjoittaja siitä pystyy mitenkään loukkaantumaan? Sekö oikeuttaa sitten heittämään sen läskikommentin, kun sen nyt haluaa vaan sanoa julki ilman, että kukaan pahoittaa mielensä? Totta helvetissä moisesta ottaa itsensä jokainen, ja tuo ei pahalla -tekee koko kommentista mahdollisesti vielä ikävemmän.

Idhren kirjoitti...

Ia, olet niin oikeassa. Vaikuttaa siltä, että "Ei pahalla, mutta" -fraasista on tullut jonkinlainen lupalappu sanoa ihan mitä tahansa, samaan tapaan kuin toisella fraasilla nimeltä "tää on vaan mun mielipide". Näitä käyttämällä kuvitellaan, ettei kukaan voi loukkaantua tai olla eri mieltä, ja sehän nyt ei pidä ollenkaan paikkaansa.

Jenni kirjoitti...

En ota asiaan nyt sen kummemmin kantaa muuten kuin toteamalla, että Amen! Blogistasi on kovaa vauhtia tulossa yksi suosikeistani. :) Tällaiset kriittiset ja pohdiskelevat tekstit ovat mielestäni muotiblogien parasta antia inspiksen ohella!

Idhren kirjoitti...

Jenni, kiitos positiivisesta kommentistasi :) Olen hyvin otettu, mikäli onnistun pääsemään suosikkiblogiesi listalle ^^

poster kirjoitti...

Ihan loistavaa! Tykkään, Idhren, valtavasti sun tavasta käsitellä asioita. Oot mainion perusteellinen ja rationaalinen, se koukuttaa ja pahasti. Ja täähän nyt oli ihan täyttä tykitystä koko postaus, ei voi muuta sanoa.

Idhren kirjoitti...

Kiitti, Poster :)

Anton Tamminen (Dragu) kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kirsi-Maria kirjoitti...

Tämän kirjoituksen ansiosta olet ehdottomasti lukulistallani jatkossa. Kiitos hyvästä, perusteellisesta kirjoituksesta, jossa sanallistit paljon siitä mitä itsekin ajattelen, mutta en ole osannut muotoilla noin hyvin. Loistava teksti!

Idhren kirjoitti...

Dragu, se on totta, ja harvinaistahan se on. Pieniä askeleita maailman parantamiseksi? ;o

Kirsi-Maria, hauska kuulla :) Olen hyvin vahvasti tätä mieltä, joten on toki mukava huomata, etten ole ainoa. Kiitos vielä kivasta palautteesta :)

Anonyymi kirjoitti...

Asiaa!

Meflen kirjoitti...

Linkkasin tähän tekstiin postauksessani. Omassani ei niinkään keskitytä tähän aiheeseen, kunhan viitataan siihen, mutta halusin laittaa linkin koska olen kyllä kovasti näillä samoilla linjoilla. Ja tämä on huomiota ansaitsevaa asiaa!

Idhren kirjoitti...

Toki, hyvä juttu :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, todella hieno blogimerkintä! :) Kiitos tästä.

Maria kirjoitti...

Hän on hyvä :)

arkitehti kirjoitti...

Jaa-a, taidan minäkin sitten ryhtyä pukeutumisenvapausaktivistiksi, vaikken juuri muodista ja tyylistä postaakaan :)

zachrishaaparinne kirjoitti...

Entä miten suhtaudut burkhaan? Siis olettaen, että sen käyttäminen perustuu naisen vapaaseen tahtoon.

Ranskassahan tuo aiotaan kieltää: http://zachrishaaparinne.wordpress.com/2009/06/25/oikeus-pukeutumisenvapauteen/

Maria kirjoitti...

Minun on hyvin vaikea kuvitella tilannetta, jossa uskontoon ja seksuaalisuuden tukahduttamiseen sidottu, koko ihmisen peittävä kaapu olisi aidosti ja oikeasti vapaaehtoinen valinta (pikemminkin henkistä kiristystä), mutta jos löytyy ihminen, joka ihan oikeasti täysin vapaasta tahdostaan asian kaikki puolet tiedostaen tosiaan valitsee peittää itsensä kokonaan, hänellä olkoon siihen oikeus.

zachrishaaparinne kirjoitti...

Hienoa! Ja kyllä valtaosa niistä, jotka burkhaa pitävät, pitävät sitä vapaaehtoisesti. Tietenkin siihen vaikuttaa kulttuuri epäsuorasti, mutta toisaalta, aivan samalla tavalla myös kulttuuri vaikuttaa meidän pukeutumiseemme.

Maria kirjoitti...

Siitä vapaaehtoisuudesta voi aina keskustella, varsinkin siihen liittyvän kulttuurin huomioonottaen, vaikka toki jokainen on oman kulttuurillisen viitekehyksensä uhri. Se ei tosin tee asiasta hyväksyttävää. Onhan meillä esimerkkejä siitä, miten toisia alistavat saavat uhrinsa tuntemaan, että uhri on ihan itse valinnut oman asemansa.

Zacke kirjoitti...

"Siitä vapaaehtoisuudesta voi aina keskustella, varsinkin siihen liittyvän kulttuurin huomioonottaen, vaikka toki jokainen on oman kulttuurillisen viitekehyksensä uhri."

Toki, tämä on totta, mutta on hyvä muistaa, että myös burkhakulttuurin naiset ovat tukemassa burkhakulttuuria.

"Se ei tosin tee asiasta hyväksyttävää. Onhan meillä esimerkkejä siitä, miten toisia alistavat saavat uhrinsa tuntemaan, että uhri on ihan itse valinnut oman asemansa."

Toki, mutten ehkä puhuisi samasta aivopesumanipulaatiosta tässä yhteydessä :D Nojoo, ymmärsit kuitenkin pointtini ja viitekehyksen.

Maria kirjoitti...

...Ja ympärileikatut naiset ovat tukemassa tyttöjen ympärileikkauskulttuuria. Toki burkhassa on kyse asian tekemisestä itselle eikä toiselle, mutta analogia pätenee silti. Miten pitkälle kulttuurin puitteissa voidaan hyväksyä eriarvoistavia tapoja, vaikka alistetut olisikin saatu (alistamisen kautta, kas vain) uskomaan, että eriarvoistaminen on ihan ok? Vai heittäydytäänkö tässä kohtaa absoluuttisen kulttuurirelativismin puolelle ja nostetaan kädet pystyyn?

"Toki, mutten ehkä puhuisi samasta aivopesumanipulaatiosta tässä yhteydessä :D"

En minäkään, uskonnot ja lapsesta asti ylläpidety indoktrinaatio pieksevät tässä mennen tullen lähes kaikki muut aivopesumanipulaation muodot.

Lienemme samoilla linjoilla asiassa, mutta silti ihan täysin sen eri puolilla. Haluan kunnioittaa ja puolustaa jokaisen itsemääräämisoikeutta, mutta haluan samalla varmistaa, että jokaisella varmasti ON itsemääräämisoikeus. Kukaan ei toki ole kulttuuristaan ja muista ihmisistä riippumaton valitsija, mutta vaikutusasteita varmasti on erilaisia. Soisin yhteiskunnan ja ihmisten olevan sellaisia, että näitä vaikutussuhteita pystyisi kukin kohdallaan näkemään ja analysoimaan - vasta sitten voi todella olla vapaa valitsemaan. En tiedä, mikä on länsimaissa asuvien musliminaisten tilanne tässä suhteessa, aina kun ei edes itsekään ole ihan pätevä kytköksiä näkemään. Ratkaisuni on tämä: lisää laadukkaampaa ja ajattelua stimuloivaa koulutusta kaikille ihmisille kaikkialla. -.-

Anonyymi kirjoitti...

"Joissain kulttuureissa pidetään edelleen pyöreyttä ja lihavuutta esteettisenä ja kauniina asiana, merkkinä hyvinvoinnista, ja toisaalta länsimaissa ihannoidaan laihuutta ja timmejä lihaksia. Ei ole olemassa parasta makua tai mieltymystä, mikään ei kerro meille, mikä mieltymys lopulta on oikea tai mikä väärä."

Kaunis ja ylevä ajatus, mutta viimeistään tietynlaisen ulkoisen olemuksen (tai ulkoisena olemuksena ilmenevän tilan) vaikutukset ihmisen terveyteen antavat viitteitä siitä, mikä on lähempänä sitä mystistä "oikeaa". Tässähän ei tarvitse edes mennä kovin äärimmäisyyksiin suuntaan eikä toiseen, ennen kuin sillä on todellista merkitystä terveyden kehitykselle ennemmin tai myöhemmin elämän aikana.
Tuo kommentoimani nyt oli toki melko irrallinen osa tekstikokonaisuuttasi, jota muuten pidin melko johdonmukaisena ja paikoin jopa ajatuksia herättävänä. Viime kesänä kommentoinutta anonyymiä kävi kyllä vähän sääliksi ahdasmielisen ajattelutapansa takia. Arvostan sitä, että pystyit moisellekin vastaamaan asialliseen sävyyn, vaikka kyseinen kommentoija omalla ylenkatseellisella tyylillään ei välttämättä sellaista olisi ansainnutkaan.

Maria kirjoitti...

Niinno, biologiaa ei toki kukaan voi oikein paeta.

Hirvittävän paljon on silläkin merkitystä mikä on vaikeasti saatavilla. Siellä missä suurin osa kansasta on köyhää ja nääntyy nälkään, pelastusrenkaat mahalla ovat merkki vauraudesta ja hyvinvoinnista. Täällä pikaruuan luvatussa maailmankolkassa asia on lähes toisin päin. Valta ja sen tavoittelu näkyvät myös ulkonäköihanteissa.

Eniveis, olis hirveen kiva, jos ihmiset yrittäis nähdä toisissaan mieluummin hyviä kuin huonoja asioita.

Anonyymi kirjoitti...

ehkä et tarkoittanut asiaa ihan näin, mutta....
Transvestiittina hyväksyn tämän tekstin ;D
t. Vilmis

Maria kirjoitti...

Kannatan ehdottomasti myös transujen oikeutta pukeutua haluamallaan tavalla muiden siihen puuttumatta ;)

Nora kirjoitti...

Harvinaisen hienoa tekstiä ja vieläpä tuutin täydeltä:)En ymmärrä miksi ihmisten pitää asettaa itselleen ja toisilleen järkyttäviä paineita.Kaikesta,siis aivan kaikesta mahdollisesta.Ja tämä toisten ihmisten arvostelu..tarviiko toista haukkua ulkonäön takia? ehkäpä naamaa tai vartalotyyppiä ei voi muuttaa tahdonvoimalla.Laihduttaa toki voi, mutta se on kyseisen ihmisen oma asia.
Sille asialle ei vaan voi mtn, että ihminen osaa olla julma ja haluaa aina sitä mitä ei voi saada.

Maria kirjoitti...

Niinpä :/ Sanopa muuta.

Hanna kirjoitti...

taaltakin tulee viiveella lamminhenkinen kommentti, eli tosi hyva kirjoitus!

Maria kirjoitti...

Kiitos, kiitos ^^

Anonyymi kirjoitti...

Muakin välillä vatuttaa, kun pitää olla painoindeksin joku 16.1 että vois olla kaunis. Jos on hitusenkaan ylipainoinen, niin sitten koko elämä on pilalla.
Ylipainoisella tarkoitan jos painoindeksi on yli 20.1, joka on käsittääkseni normaalipainon alaraja. Eli ei siis yhtään ylipainoinen.

Sitten, jos pukeutuu kuin punkkari, hippi, hevari, tai miten vaan, joka poikkeaa tavallisesta katukuvasta, niin katsotaan kieroon. Jos on hevari, niin kuuntelee automaattisesti saatananpalvontamusiikkia ja jos on hippityylinen, niin polttaa pilvee päivät pitkät.
Varsinkin jos asuu pikkupaikkakunnalla.

Ja tuo ei pahalla. AARGH! Niin inhottavaa. Tyyliin ''ei pahalla, mut sullon rumat vaatteet ja inhoon sua muutenkin''. Tosi ärsyttävää.

Btw, sulla on huppi blogi.

heeti kirjoitti...

Erinomainen kirjoitus! Olen itsekin asiaa jonkin verran pohtinut tässä viime aikoina, oli kiva lukea näinkin pohdiskeleva teksti aiheesta. En ymmärrä, miksi ihmiset kuvittelevat, että toiselle voi sanoa mitä tahansa ja sitten ihmetellään, jos siitä loukkaantuu.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno teksti!!


Vielä kun päästäsiin irti näistä varsin sukupuolisidonnaisista normeista pukeutumisessa.

En tiedä olenko ihan väärässä mutta biologisen naisen on helpompi pukeutua androdyynisemmin kuin biologisen miehen.

Ei oikeastaan kukaan enää kyseenalaista sitä että naisten vaatemallistoihin otetaan mallia miesten vastaavista vaatteista.

Miksi sitten sama ei ole sallittua mihille? Vai eikö mies saa olla kaunis omalla tavallaan ja tuoda esiin omaa personaansa vaikka pukeutumalla hameeseen?

Nelikymmpisenä miehenä oman adrogyynilookin muodostaminen ei olekkaan enää niin helppo juttu. Onneksi monessa kaupassa olen huomannut että varsinkin te parikymppiset nuoret naiset osaatte neuvoa näissä asioissa ja ainakin toistaiseksi olen saanut hyvää palvelua :)

Niin ja muille miehille.. Älkää kokeilko hametta kesähelteellä, sen jälkeen ette ehkä muuta haluakkaan pitää ;)

Maria kirjoitti...

Kyllä, se on varmasti juuri niin, että naisella on laajempi skaala siinä miten voi pukeutua ilman että tuomitaan kummajaiseksi. Joskin, siinäkin saattaa tulla hämminkiä, jos ihmiset eivät enää osaakaan sanoa kumpaa sukupuolta on, se taitaa vielä olla sellainen, että ihmisten on jotenkin pakko saada laittaa ihminen jompaankumpaan sukupuolikategoriaan...

Mukava kuitenkin kuulla, että kaupoissa nuoremmat ihmiset tarjoavat hyvää ja kohteliasta palvelua, niin pitääkin! :) Ajat muuttuvat, hitaasti, mutta varmasti!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, todella hyvä kirjoitus. Olen vastikään alkanut lukemaan blogiasi (hienoa, että löysin sen!):)Olet toiminut innoittajana.

Olen itse kamppaillut ulkonäköpaineiden kanssa, mutta olen päässyt siitä ongelmasta lähes kokonaan eroon. Tämä kirjoitus sai minut hyvälle tuulelle. Kaikki olemme ihania ja ainutlaatuisia juuri sellaisina kuin olemme, eikä kenelläkään ole oikeutta tulla arvostelemaan meitä. Kaikki saavat vapaasti toteuttaa omaa tyyliänsä ja näin minäkin teen. :)

Kiitos vielä kerran, sinulla on erittäin hyviä postauksia ja herättävät positiivisia ajatuksia. Ja hyvää mieltä! Olet toiminut inspiraationa vaatteidenkin suhteen.

Hyvää jatkoa sinulle!

Maria Morri kirjoitti...

Kiitos tosi paljon hurjan kauniista ja sydämellisistä sanoistasi, ihan kyllä piristi puolestaan mun päivääni tosi paljon! :) On tosi kiva kuulla, että on voinut olla avuksi ja iloksi. :) Tervetuloa lukemaan Heijastuspintaa, ja toivottavasti viihdyt!

Mitä parhainta jatkoa ja etenevää talvea myös sinulle! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...