6.6.2008

Nostalgian palvontaa ilman takapuolta - wtf mikä otsikko tää on?

Bongasin Rannan blogista postauksen, jossa hän hehkutti erästä tyyli-ikoniaan, Molla Millsiä. Sattumoisin olen joskus aikaisemmin itsekin bongannut saman henkilön Hel-looksista ja ihaillut tytön tyyliä. Vanhan ajan pukeutumisesta vaikutteita ottavat tyypit ovat todellakin näyttäviä ilmestyksiä muhkeine hameineen, punaisine huulineen ja huoliteltuine yksityiskohtineen.

Innostuin selailemaan Molla Millsin sivuja Rannan mainittua, että ikoniltaan on tänä kesänä tulossa peräti oma mallisto. Mm. vaatetusta opiskellut nainen vaalii paitsi ekologisia arvoja (kukapa nuori suunnittelija ei nykyään niin tekisi), myös kannustaa muita toteuttamaan mielikuvitustaan. Tässähän jopa rähmäkoura alkaa haaveilla ompelukoneesta, huolimatta kaikesta kauheasta, mitä tapahtui yläasteen käsityötunneilla.

1940-50 luvut inspiroivat Mollaa.
-- And admires the decades when women really were ladies. That's what trademark Molla Mills is as well, old-fashioned and feminine.

Minun korvaani tuo vanhanaikaisen naisellisuuden ihannointi aina särähtää - vanhanaikainen nainen oli myös perheeseen ja yhteiskunnan velvoitteisiin tiukasti sidottu hellavanki, jonka elämäntehtävänä suunnilleen oli tehdä lapsia ja hoitaa kotia. Vaihtoehtoja oli niukasti, jos ollenkaan. Vanhanaikaisuudella on muutenkin negatiivinen ja edistyksellisyydenvastainen, konservatiivinen kaiku, joka tuo mieleen vihaisia, nyrkkiä puivia mummoja ja pappoja, jotka päivittelevät miten 2000-luvun nainen voi kieltäytyä äiteydestä ja valita itse oman elämäntehtävänsä. Kännykät ja tietokoneetkin ovat pahojen henkien tekosia.

Onneksi kuitenkin kirsikoista voi noukkia parhaat päältä ja unohtaa hyönteisten turmelemat hedelmät. Nostalgiahuumasta syntyy varmasti upeita vaatteita ja asusteita, enkä ainakaan minä malta odottaa Mollan mallistoa. Haikailen menneitä aikoja tarkan valikoidusti, mutta päädyn aina ylistämään nykyajan saavutuksia niin tieteen kuin ihmisoikeuksienkin saralla.

0 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...