1.6.2008

Mielenterveys on tärkeä asia

Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveydellistä sairautta, kertoo Kansanterveyslaitos. Yleisimpiin ongelmiin kuuluu vaikea masennus, jota sairastaa 5-6% väestöstä. Nuorista masennusta sairastaa 2-8%, tytöt useammin kuin pojat. Nuorilla naisilla syömishäiriöt ovat yksiä yleisimpiä mielenterveysongelmia.

Ilman tervettä mieltä elämä ja arki on hankalaa, joskus jopa mahdotonta. Jotkut sairaudet, kuten masennus, johtavat hoitamattomina kuolemaan. Resursseista on kuitenkin alituinen pula, eikä sitä selitellä pois lääketieteen ja diagnostiikan kehittymisellä.
Mistä ongelmat johtuvat? Onko länsimainen yhteiskunta niin vaativa ja suorituskeskeinen, että sen alla on helppo sortua, vai onko ongelmia ollut aina, ja vasta nyt niitä on alettu näkemään ja käsittelemään asian vaativalla vakavuudella? Samalla, kun pyrimme ennaltaehkäisemään mielenterveysongelmia, meidän täytyy kuitenkin muistaa niitä, jotka ovat jo sairastuneet.

Minä olin joitakin vuosia sitten masentunut, eikä tuo kirjoitusten alla lauennut paniikkihäiriökään vielä täysin ole poistunut elämästäni. Olen ollut kuitenkin onnekas saadessani elämäni hallintaan ilman lääkitystä, pelkällä puhumisella ja uusien, järkevien ajatuslinjojen hahmottamisella. Aina ei ole yhtä hyvin, joskus tarvitaan kemikaaleja.

Mielenterveystyötä voi tukea monella tavalla, vaikkapa ostamalla paidan. Mentalwear tukee t-paitojensa myyntituotoilla muun muassa Mielenterveysseuran toimintaa.

Päivän asun esittelen monifiiliksisissä tunnelmissa. Kaikki me varmasti joskus tunnemme olomme jakopersoonaisiksi ristiriitaisten tuntemusten ja ajatusten kanssa.

Vihreä paita paljettilinnuilla sekä valkoinen toppi alla - H&M, housut - Vero moda

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Tosta kuvasta tuli mieleen Irinan Pokka-video, paitti että siin Irinal on erilaiset luukit jokaselle persoonalle vai mitä lienevätkään. -mk

Idhren kirjoitti...

Katopas joo :D Sellanen kuvakin vois olla hauskaa toteuttaa, jos jaksaa stailata itseään tarpeeksi erilaisiksi hahmoiksi :P Mut on noillakin niinkun eri tunnetilat ;o

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...