10.5.2008

Ollapa näppärä käsistään...


(Kuva: Sarah Klockars-Clauser, julkaistu tämän lisenssin alla openphoto.netissä)

En voi lakata ihailemasta joidenkin ihmisten käsityötaitoja ja mielikuvitusta. Ylipäätään arvostukseni kädentaitoja kohtaan on noussut viimeisen vuoden aikana huimasti.

Lapsuudessa käsityöt olivat yhtä kuin mummon neulomat villasukat (kaikessa ihanuudessaan ja lämpimyydessään kuitenkin hieman tylsää), kouluiässä käsityöt olivat yhtä kuin piinaavat hetket ompelukoneen kanssa ja toinen toistaan seuraavat painajaiset kaavojen ja mittaliisojen parissa. Yhden liisan onnistuin kuudennella luokalla sulattamaan silitysraudalla. Olen muutamia töitä saanut noilla tunneilla tehtyä (tästä voisikin tehdä oman postauksensa hamassa tulevaisuudessa), mutta koskaan en ole käsitöistä pitänyt, enkä osaa nykyisin edes nappia paitaan ommella.

Käsityöt siis olivat pitkään minulle jotakin epäkiinnostavaa ja lähes vastenmielistä - mitä nyt itse tekemällä edes saakaan aikaan, ellei ole joku super näppärä. Sitten aloin Internetin ihmeellisessä maailmassa törmäilemään erilaisiin käsityöblogeihin, joista erityisesti ihastuin Helmetin helmikorublogiin. Olin toki ennenkin katsellut helmitöistä innostuneiden blogeja, mutta korut olivat aina jotenkin sotkuisen ja epäsiistin näköisiä. Eivät nämä. Olin vaikuttunut siitä, miten itseoppinut harrastelija saakin jotain näin uskomatonta aikaiseksi.

(kuva: "Illan viimeinen valssi" by Helmetti, julkaistu tämän lisenssin alla)

Tämä avasi uusia näkökulmia koko käsityöasiaan. Tyylitaivaan kautta törmäilin muidenkin käsistään näppärien ihmisten blogeihin, jotkut ovat jopa perustaneet oman brändin ja myyvät korujaan liikkeessä suomalaisena designina (sitähän ne ovatkin, se vain kuulostaa niin taivaita hipovalta). Olen myös törmännyt muutamiin, jotka ovat olemassaolevista materiaaleista, esimerkiksi leluista, tehneet hyvin yksinkertaisilla menetelmillä erilaisia asusteita, esimerkiksi barbinkengistä korvikset ja vanhoista kaseteista kaulakoruja. Mitä kekseliäisyyttä! Mitä persoonallisuutta! Joskin kasettikorujen persoonallisuus ideana alkaa olla jo aika kiertänyt, mutta hei, koristelemalla saa kaikesta ihan omaa.

Tässä alkaa omiakin askartelusormia syyhyämään. Ongelmana vaan on täydellinen tiedonpuuute kaikesta. En osaa ommella nappia, silitysrautaa olen käyttänyt viimeksi yläasteen käsityötunnilla. Millaiset materiaalit käyvät yhteen, millaista liimaa, mistä saa rintaneulataustoja, miten ompelukoneeseen viritetään langat, miten kaavojen kanssa menetellään... Ehkä pitäisi ostaa jokin askartelulehti tai lainata kirjoja. Toisaalta, riittääkö minulla mielikuvitus? Voinko keksiä mitään omaperäistä? Osaanko toteuttaa visiotani?

Loppuun vielä jaan kanssanne tämän ihastuttavan kuvan Helmetin rannekorusta, joka Helmetin nettikaupassa on nimetty Obeah:ksi. Tämäkin kuva on julkaistu tämän lisenssin alla.

0 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...